Експерти разкритикуваха остро идеите за промени в шофьорските изпити


Експерти разкритикуваха остро идеите за промени в шофьорските изпити
Снимка: БГНЕС

2185

Малко съм озадачен. Смятам, че новият министър е подведен. Не може да се случи или ако се случи, ще е проформа. Това заяви Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите, който коментира новите предложения за борба с войната на пътищата.

Става въпрос за обявените от министър Росен Желязков идеи – да има задължително специализирани автомобили, с които да се провеждат шофьорски изпити, както и задължително обучение на полигон. Желязков уточни, че тепърва щяло да се пресмята колко пари ще струва закупуването на такива коли, но и че във връзка с техническата им изправност се предвижда автосервизите да дават минимум 6 месеца гаранция за извършените от тях ремонти.

Първо, нека да отчетем колко убити има при паркиране? Правил съм експеримент с курсисти – да паркират на полигон или в реални условия. Този, който е паркирал в реални условия, взема изпита, а другият казва: "Тук не са конуси", каза още Георгиев.

Освен това Георгиев попита къде да бъдат направени полигони, особено в големите градове. Направиха се вече молове, иронизира той. И разказа, че правил и друг експеримент – с шофьор, със 7-годишен опит, който подкарал учебен автомобил, какъвто сега искат да има задължително и само за 3 минути "изгорял", защото натрупал достатъчно наказателни точки.

Същевременно председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров призова пред Нова телевизия да има ревизия на пътните знаци – къде са поставени и има ли всъщност нужда от тях, ако обстоятелствата са се променили. Това ще е видимо, ще отпуши трафикът, категоричен е той. А Георгиев даде друг пример – минал скоро през Белград, където масово имало пасарелки, а не пешеходни пътеки, и това позволявало по-бързо придвижване на автомобилите, при пълна безопасност за пешеходците.

Тодоров припомни и друго – ниската събираемост на глоби. В Унгария неплатените глоби се дават на колекторски фирми и частни съдебни изпълнители, които "имат финансовия стимул да гонят”. Освен това, за преминаващи транзит превозни средства, има сложени ПОС терминали в полицейските коли.

Нека отчетем какво сме направили в стратегията за пътна безопасност в периода 2010 – 2020, а после да мислим какво да правим през 2020 – 2030 година, призова за финал Георгиев.

Според бившия началник на Пътна полиция Алекси Стратиев у нас изключително изостава въвеждането на системата за контрол, която действа в европейските държани. По думите му там в участниците в движението се създава усещане за контрол, което дисциплинира. Той допълни, че според френски експерти в страната ни са нужни 400 камери по пътищата. В момента мобилните камери изискват присъствието на служител, а времето на контрол е ограничено с тяхното работно време.

Според председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов предложените промени са стари предложения, които няма да доведат до нищо ново. Той допълни, че са нужни и повече места за почивка по пътищата. В Европа има такива отбивки на всеки 2-3 километра. Липсата на подобни места у нас създават предпоставка за повечето нарушения в аварийната лента.

"Защо се дадоха толкова много пари за тези нови камери, след като не са ефективни?", попита Иванов в интервю за БНТ.

Социалният антрополог Харалан Александров обърна внимание и на човешкия фактор. Според него, ако човешките отношения се подобрят, ако се постави акцент върху зачитането на другия, а не върху агресията и себеналагането вероятно хората ще започнат да се държат по-цивилизовано. Той уточни, че има обратнопропорционална връзка между безпътицата и агресията на пътя.

"Местната култура, особено в режим на избирателна демокрация има изумителното свойство да подчинява всички външни модели на собствените си нрави. Колата става средство за социална доминация", отбеляза още Александров.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички