Експерти твърдят, че в българското месо няма антибиотици


Експерти твърдят, че в българското месо няма антибиотици
Снимка: Getty Images / Guliver

3422

Обяснението на данните от годишния доклад на Европейската агенция по лекарствата за употребата на антибиотици е манипулативно. Това заяви д-р Диляна Попова, която представлява Асоциацията на месопреработвателите. Всеки, който твърди, че има антибиотици в месото, нека го докаже, призова главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който все пак призова "да не се омаловажава изследването". Може да се намали още употребата на антибиотици, добави той.

Попова попита защо в доклада има сравнения с Норвегия и скандинавските държави, а не с Кипър и Испания например. На север болестите са различни и по-малко, е мнението на Попова. В Норвегия хигиената е по-добра, изрази несъгласие Кунчев.

Ако говорим за проблема с антибиотиците, той е изключително сериозен. Това е най-големият проблем в здравеопазването в следващите 50 години. Проблемът е огромен, защото не се правят нови антибиотици, тъй като е много скъпо и с прекомерна употреба ние сами си селектираме щамове от резистентни микроорганизми, каза още Кунчев. По думите му няма да можем да лекуваме болести като пневмония или дори най-обикновени възпаления. Кунчев, обаче, моментално направи уточнение – в месото, което се продава в България, антибиотици няма – забранено било със закон. Правят се 520 проби годишно за проверка и само в 1 е открит антибиотик, уточни главният здравен инспектор.

Всеки един антибиотик има карентен срок. Това е срокът, в който "се чисти" от организма съответния антибиотик – около 20-30 дни. В този срок не може да се ползва млякото от третираните животни, защото антибиотикът подтиска развиването на млечни организми. А клане се извършва след като изтече карентният период. За да се даде фураж с антибиотик, той се изписва задължително от ветеринар, уточни д-р Диляна Попова.

По думите ѝ "във всички ферми в България има по няколко ветеринарни специалисти". Никой фермер няма да даде антибиотик на животно, което отива в кланицата – много е скъпо, продължи с аргументите Попова.

Като цяло в България намаляваме употребата на антибиотици и сме в средата на таблицата в Европа, заключи Кунчев.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички