Експерти: "Газпром" може да изключи България от газовата карта


Експерти: "Газпром" може да изключи България от газовата карта
Снимка:

2697

В момента сме в много интересна ситуация – "Газпром" е в настъпление. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев относно евентуално бъдещо предоговаряне на цените, на които руската компания ни доставя газ.

И Тасев, и бившият член на КЕВР Еленко Божков посочиха, че „Турски поток” ще компенсира липсата на „Южен поток” за Русия - защото Европа си остава най-големият руски клиент, а "Турски поток" ще даде възможност газът да минава през Гърция. Опасението на Тасев е, че с предложението на "Газпром" пред Брюксел Румъния става газов хъб – чрез Негро вода (Черна вода). Точно там ще се извършват сделките за пренос и транзит на газ, смята Тасев. Неговото мнение е, че България ще бъде изключена от газовата карта и ще се превърнем само в потребител, но не и в разпределител, каквато амбиция имаме, ако няма различна от "Турски поток" алтернатива на транзита през Украйна. Припомняме, че "Газпром" обяви, че спира транзита по досегашния маршрут през Украйна през 2019 година. Възможно е обаче да останат доставки от около 10 млрд. куб. метра годишно за държави без достъп до други мрежи, каквито са България, Сърбия и Македония, каза преди време неофициално директорът на "Газпром" Алексей Милер.

По думите на Тасев пред БНТ руснаците изглеждат в добра позиция, защото в крайна сметка в становището на ЕК за предоговаряне липсва изрично искане за компенсации – по чл. 10 от Регламент (ЕО) №1/2003. Точно за търсене на компенсации настоява и бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според Еленко Божков сериозен проблем е липсата на разрешение за достъп към газопреносните мрежи на държави от региона на Източна и Централна Европа за България, докато на държавите от региона се дава достъп до нашите входни точки. Това няма да помогне да се развали монополът на "Газпром", заяви той и одобри, че служебното правителство е обърнало внимание на проблема в официалната българска позиция.

Относно формирането на цената на газа – дали да е вързана с цената на суровия петрол или да има обвързване с цената в референтни газови хъбове, и Тасев, и Божков казаха, че сега е по-добре формулата да е вързана със суровия петрол, но това няма вечно да е така. Атанас Тасев смята, че за година-година и половина напред връзката с петрола ще ни е изгодна, но след това не е ясно. Трябва да е ясно при изчислението каква е основата – "Газпром" предлага цена на входна точка при Франция, Германия и Италия. Няма яснота от чия гледна точка се изчислява цената - дали цената на влизащия в точката руски газ, дали цената на влизащия в точката друг газ - например норвежки, или средноаритметична цена на всички постъпващи газови потоци в съответната точка. Необходимо е да има твърд ориентир – например официален, признат журнал, следящ движението на цените, каза Атанас Тасев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички