Експерти: До края на председателството България трябва да е в ERM-2


Експерти: До края на председателството България трябва да е в ERM-2
Снимка: Getty Images / Guliver

4159

Искаме до края на европредседателството България да бъде член на механизма ERM-2. Това каза проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), на пресконференция относно присъединяването на България към ERM-2 и еврозоната.

Проф. Дулевски припомни, че България е заявила намерението си за влизане в еврозоната още през 2016 година. „За съжаление това решение не зависи от нашите намерения. Елегантно, с фина съгласуваност, това решение за България се отлага. Имаме стъпки през 2009-2010 година, имаме стъпки през 2016-2017 година. Имаме обаче едно елегантно „не“. Ето защо ние казваме, че сега е моментът. Няма друг момент за България, защото България изпълнява всички условия технически, защото България сега, в момента, е в центъра на фокуса на прожекторите, на управлението на този Съюз, има своята позиция. И днес България трябва да настоява. Искаме до края на европредседателството да бъде решен този въпрос, България да бъде член на механизма ERM II, пак на принципа на тихата дипломация“, заяви Дулевски, цитиран от "Фокус".

Той отбеляза, че и правителството в лицето на финансовия министър Горанов вече официално е заявило тази позиция – че ще кандидатстваме през юни. „Ето в този момент ние единни, силно и ясно казваме, че силно подкрепяме тази стъпка на правителството, настояваме пред всички европейски институции и Европейската централна банка да оценят по достойнство усилията на България и покриването на всички критерии, и всички наши партньори да подкрепят усилията на България да стане член на тази зона“, посочи още председателят на ИСС. По отношение на въпроса цел ли е еврозоната, той припомни, че същият се е разпростирал и за членството ни в ЕС.

„Членството в еврозоната е цел сега, но то трябва да се превърне в средство и най-мощния фактор за просперитета на тази държава“, коментира проф. Дулевски. По отношение на развилия се миналата година дебат за петте сценария за бъдещето на ЕС, той изказа опасение, че точно еврозоната може да стане разделителната зона, заради която да видим Европа на две скорости.

Според зам.-председателя на БСК Димитър Бранков влизането в еврозоната може да превърне България в мост между Европа и Близкия изток и модел за страните от Западните Балкани.

„Българското общество показва най-висока степен на неинформираност за начина на функциониране на еврозоната и на еврото изобщо. Над 69% от българските граждани отговарят, че те нямат достатъчно информация. Много честа ще видите апели за провеждането на национален референдум за приемането ни в еврозоната – нещо, което категорично бих казал, че е правно неосновано“, коментира Барнков, като подчерта, че още с влизането си в ЕС страната ни се е сдобила едновременно и с правото, и със задължението да се присъедини към еврозоната. „Така че за мен не стои този въпрос. Стои въпросът за повече информираност на българското обществено мнение“, каза той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички