Експерти: На пазара на смартфони има пренасищане

Експерти: На пазара на смартфони има пренасищане
Източник: Getty Images / Images

Очаква се пазарът на смартфони да компенсира слабите продажби заради пренасищането с разгръщането на иновации през настоящата година. Това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на технологичния блогър Никола Балов се наблюдава насищане на пазара на смартфони, а през тази година се очаква спад.  

"Една от причините е, че все по-малко има хора с фийчърфони и те не ъпгрейдват към смартфони. Все повече хора си купуват скъпи устройства и решават да ги задържат за малко по-дълго време. На китайските пазари също има забавяне и то се отразява на повечето компании в бранша, например на Apple. Все по-малко хора решават да сменят своя телефон в период от 2 години. Това ще доведе до забавяне и на продажбите в САЩ", казва той.

По повод твърденията, че китайските потребители бойкотират продуктите на Apple заради търговската война със САЩ Никола Балов смята, че това е възможно. Все повече китайски компании, от друга страна, предлагат качествени устройства на доста изгодни цени, допълни той. "Събитията на Apple продължават да са най-чакани. Вече дали потребителите са склонни да приемат новите устройства – е друга тема. Не видяхме кой знае какви иновации в последните модели. Тази година се очаква компаниите да се стегнат сериозно и да предложат новости. Една от иновациите е 5G технологията, както и гъвкавите дисплеи. Тази мрежа ще промени много живота ни като цяло в бъдеще. Свързаните автомобили, медицината, игрите – тези сектори ще претърпят сериозно развитие заради тези мрежи", отбеляза той.

"Huawei изпревариха Apple по продажби и са на второ място – благодарение на агресивен маркетинг и интересни ценови предложения, както и иновации. Samsung оглавяват класацията. Без съмнение има проблеми с цените на производителите на телефонни компании. Сривът на Apple повлия и на останалите производители. Перспективите са разнопосочни. Голямата новина за всички производители на премиум телефони е, че пазарът се пренасити. Отделно липсват съществени новости. Тази година ще видим спад на продажбите на телефони - въпросът е какви ще бъдат допълнителните услуги, които ще компенсират това", допълва Балов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.