Експерти: Необходима е повече прозрачност в облака


Експерти: Необходима е повече прозрачност в облака
Снимка: Getty Images / Guliver

4757

Повече сигурност в "облака" - тази теза беше изказана по време на конференцията "Съвременната трансформация на ИТ услугите: Облаци, управлявани услуги, аутсорсинг". Всички лектори на конференцията се обединиха около тезата, че все още облаците не осигуряват така нужната защита.

Беше даден и пример - ако облакът е разположен например в САЩ или Русия, американското или руското правителство ще може да го наблюдава и да осигурява контрол върху достъпа. Ако обаче говорим за облак в ЕС, тогава контролът е по-занижен и не се знае със сигурност кой потребява качените в облака продукти.

"Къде се намират тези Clouds? Не са в небето, а са тук, на Земята. Ние обаче не знаем къде точно. Разработваме компютърни игри, коли и нововъведения за болниците, но не знаем кой стой от другата страна, кой потребява продукта. Трябва да има 1 огромен Cloud център в света, който да разпределя задачите към следващите във веригата. Това трябва да са регионални Cloud центрове, например да има 5 подобни в Европа, а под тях да съществуват Localized центрове за съхранение на данни и всяка компания да има достъп до тях", обясни Едуард Бодор, който е част от екипа на Data Center BDM.

Според Бодор, през 2020 година ще има над 30 милиарда свързани устройства по света. Освен това, хората, свързани в IoT ще бъдат повече от 4 милиарда. Бодор говори за развитието на Cloud и IoT.

"Защо се нуждаем от облаци (Clouds)? Заради скоростта, които те ни дават. Работата с Cloud е бърза и лесна, това е добре за развитието на интернет. Но главната причина са парите. Облачните системи ни дават възможност да изградим множество технологии, като ги съхраняваме с минималнот количество ресурси", сподели Бодор.

Левент Коркмаз, който е главен директор "Дигитални технологии" в OnboardCRM също представи своята визия за това как ще изглежда IoT в бъдеще. "Има страшно много информация в интернет, но тя, сама по себе си, не е важна. Важно е как се представя тази информация на потребителя", споделя Коркмаз във връзка със свободата, която потребителите имат в момента.

"Много е важно демокрацията в интернет да не се превърне в идиокрация, т.е. трябва да мислим, без значение дали сме разработчици или потребители".

Коркмаз представи и нов модел на Пирамидата на потребностите на Маслоу. В оригиналната пирамида се споменава, че най-важните и първични човешки нужди са храната, сънят, водата и здравето.

"Пирамидата вече не е такава, каквато беше. За голям процент от хората, интернет и wi-fi са много по-важни от водата, но интернет не е нищо, ако нямаш батерия на смартфона или компютъра. Зависимостта от тези неща направи така, че пирамидата на Маслоу да не отговаря на новата реалност, да не отговаря на тежеста на социалните мрежи", добави Коркмаз.

Национална конференция на тема "Съвременната трансформация на ИТ услугите: Облаци, управлявани услуги, аутсорсинг" беше официално открита днес (17 ноември). Събитието се провежда за шеста поредна година, а домакин на конференцията бе Капитал Форд в София. Сред лекторите на събитието личат имената на Ненад Алексич, Корнел Попеску, Камен Георгиев и други. 

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички