Експерти: Позицията на България по споразумението с „Газпром“ е страхлива

Експерти: Позицията на България по споразумението с „Газпром“ е страхлива

През последните 10 – 12 години българските потребители са надплатили с 3 млрд. лева газовите си сметки и заради това „Газпром“ трябва да плати компенсация на страната ни. Около това искане се обединиха енергийни и икономически експерти.

Припомняме, че България вече изпрати своята официална позиция по делото за антимонополния спор между ЕК срещу „Газпром“. В нея страната ни не иска парични санкции за руската компания, но настоява за допълнителни отстъпки и ангажименти за формиране на по-пазарни цени. За сравнение Полша, Литва и Естония държат да има санкции. Според българските експерти действията на „Газпром“ не бива да остават ненаказани. Самото дело заплашва „Газпром“ с глоба в размер на 10% от годишния ѝ оборот или около 6,5 млрд. евро.

„Позицията, която България изпрати по делото с „Газпром“, е предпазлива, страхлива и в някои аспекти грешна. Предлагаме мерки и корекции, които не отиват достатъчно далече“, заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Според него „в битката трябва да има 2 крепости – справедлив пазар отсега нататък и компенсация за миналите надплащания".

„От осемте държави, в които е имало злоупотреба с господстващо положение на "Газпром", пет са постардали финансово заради руската компания. България е най-засегната, а дори не си иска парите“, допълни Трайков.

Икономистът Красен Станчев заяви, че времето за търсене на компенсации е изпуснато от държавата. „Може след споразумението да се съставят по-изгодни договори за България, но едва ли ще ни се платят компенсации“, каза той.

Енергийният експерт Илиан Василев обаче изрази противополжна позиция. „Не съм песимист. Ние сме си запазили възможностите за искове“, допълни той. По думите му „някой в България не осъзнава, че поради стратегическото ни положение, ние не можем да си позволим да не либерализираме енергийния пазар“.

Василев допълни, че е мит, че само „Газпром“ може да внася газ в България. „Уж все всичко е наред, а когато се стигне до друг внос, изведнъж се появяват много удобни технически проблеми“, каза още той. Експертът определи като абсурдно твърдението, че приватизацията на "Булгартрансгаз" би било загуба на национален суверенитет.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията споразумението с „Газпром“ е нещо като развод, а адвокатът на България е Европейската комисия, но страната ни не се е възползвала много добре от това. „Българското правителство добави само козметични предложения към вече направените от „Газпром“. Самите „Газпром“ пък поставят условия към собствените си обещания, което ще им позволи в бъдеще да игнорират клаузи“, допълни експертът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.