Еквадорската роза измести българската по родните пазари

Еквадорската роза измести българската по родните пазари
Източник: БГНЕС

Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския район се произвеждат между 5 и 10 хил. стръка, но за да задоволят потребителското търсене на търговците им се налага да внасят 3 пъти по-голямо количество от Еквадор. Това съобщи за председателят на Националното сдружение на цветарите Евлоги Василев.

Той не се ангажира с абсолютна точност за цифрите, но според неговите наблюдения производството и вносът на подобни цветя се доближава до тези количества, пише "Монитор".

Василев уточни, че еквадорската роза се търгува на едро по 1,20 – 1,80 лева, а в зимните месеци цената скача дори над 2,50 лева. За един стрък българско цвете пък сумата, която плащат продавачите, е между 30 стотинки и левче.

Близо 70% от стоките в супермаркетите у нас са от български доставчици

Стоките от български доставчици са около 60 - 70% от общия обем на продуктите в търговските вериги у нас. Това пока...

Въпреки по-добрият търговски вид на розата от Еквадор изглежда, че българите искат да подаряват на любимите си хора родни китки и основно търсят рози, произведени в България. Причината е, че нашите са доста по-трайни от еквадорските, нищо, че тяхната чашка е 2 пъти по-голяма от нашата.

Василев заяви, че около 80% от потреблението на България за рязан цвят е от внос, а посадъчният материал за паркове и градини е повече български. Така според експерта между 800 хил. и 1 млн. цветни разсада правим всяка пролет като бегонии и петунии. Саксийни цветя, готови за подарък, пък произвеждаме годишно около 100 хил. За да се задоволи търсенето на подобни продукти обаче търговците се принуждават да внасят растения в саксии от южната ни съседка Гърция.

Тонове сладолед и майонеза с фипронил са били произведени в България

Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са били произведени в България с яйчен прах, заразен с опасния инсекти...

Интересно е да се отбележи, че 99 на сто от всичко, което произвеждаме в нашите цветни ферми, остава в страната и почти нищо не се изнася зад граница.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.