Електронните винетки ще започнат да се продават от 17 декември

Електронните винетки ще започнат да се продават от 17 декември
Източник: БГНЕС

Винетки ще могат да се купуват по електронен път от 17 декември. Това ще става през сайта или мобилно приложение, като традиционният начин също остава вариант. Това заяви Антон Антонов, директор на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура", пред "24 часа".

Такъв ангажимент е поел изпълнителят на проекта. Антонов предупреждава потребителите да внимават, като попълват данните си при покупката, да не допуснат грешка.

Антонов припомня, че 105 автомобила и 295 рамки ще контролират автомобилите по пътищата за наличието на винетки, които от идната година ще бъдат само електронни. Хората, които имат хартиени стикери, валидни и през 2019 г., могат да ги заменят за електронни, което ще става на сайта bgtoll.bg, като това не е задължително, а препоръчително. Целта е валидната хартиена винетка да бъде въведена във вече електронната система.

Хванатите на пътя без винетни стикери ще плащат компенсаторна такса, която ще важи само за 24 часа, след което отново ще се превръщат в нередовни шофьори, ако излизат извън границите на населените места. Все още не е известно каква ще е таксата, но се обсъжда да е 30 лв. за автомобили до 3.5 тона. Тази такса ще може да се плаща на пътя само с карта, ако това е невъзможно, шофьорът ще получава 14-дневен срок. Ако не го направи, ще получи наказателно постановление, санкцията за което е 300 лв.

В новата система се очаква винетките да могат да се купуват по всички възможни начини, като плащането с карта или в брой би трябвало да се отрази в системата до 5 минути, а при банков превод Антонов съветва плащането да се прави ден-два по-рано. В сайта на системата всеки ще може да провери валидността на винетката си и дали я има.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.