Елена Йончева заяви, че ще разкрие корупция на министър и зам-министър


Елена Йончева заяви, че ще разкрие корупция на министър и зам-министър
Снимка: БГНЕС

3118

Ще покажем факти, които да покажат как корупцията се превръща в норма. Става дума за министър и зам.-министър. Това разследване изцяло покрива информация от Държавния департамент на САЩ, специално за енергетиката и строителство. Така депутатът от БСП Елена Йончева коментира обявеното от лидера на червените Корнелия Нинова на поредния конгрес на БСП – през почивните дни (26 – 27 януари), но не влезе в подробности за кого става въпрос и дали говорим за действащи или не министър и зам.-министър.

Същевременно зам.-председателят на БСП Деница Златева каза, че разкритията на Йончева щели да бъдат оповестени утре, 29 януари. "Елена Йончева ще разгласи нова порция корупционни сделки. Тя разполага с документи, а финансирането е направено по банков път", заяви Златева пред bTV.

Не става дума за възнаграждение, а за пари за техника и за заснемане на поредица от документални филми. Техниката е платена по банков път. Това обясни Йончева пред Нова телевизия по отношение на обвинението, като добави, че е вземала техника под наем, а това затруднява работата, защото ако си на горещо място, няма как да знаеш колко време ще бъдеш там.

Защо е трябвало да има офшорна фирма, която да участва в създаването на трета фирма и на нея да се дадат парите, отговорът беше – защото парите не са ми дадени като възнаграждение, а даващият парите трябва да има контрол върху производството на филмите. Всички големи телевизии и корпорации имат много фирми, собствениците им участват и в офшорни фирми – това е практика не само в България, но и по света, е тезата на Йончева, която призова да бъде направена проверка и на собствениците на българските телевизии, за да се види положението.

Отпуснати са ми средства срещу поета от мен отговорност – направили сме 7 филма, първият е от Алепо, където снимахме "Джебхат-ан-Нусра" (сирийският клон на "Ал Кайда"), по нас стреляха. Направихме поредица от филми и в Украйна, с директни включвания – след тях влязох в черния списък на Порошенко и чак след намеса на европейски институции, излязох от него. И там стреляха по нас, разказа Йончева.

Абсурдно е да се говори за пране на пари – сметката е открита в българска банка, платени са данъци, добави бившата журналистка, която не обясни какво според нея значи пране на пари. Тя се защити и, че когато сключва договора го прави с КТБ, чийто собственик Цветан Василев получава наградата "Мистър Икономика" – как тогава да знаела за евентуален престъпен произход на пари. Това даже не е политическа репресия – това е бандитска разправа, каза Йончева, според която искането за сваляне на имунитета ѝ е дошло преди БСП да поиска договора на АПИ с "Автомагистрали", а след това Бойко Борисов говори пред актива на ГЕРБ как „опозицията избива зъбите” на партията. Смятам, че това е бандитска атака от членове на ГЕРБ. КТБ я разследваха 5 години, договорите ми са публични, защо никой нищо не каза толкова време, попита тя. Целта е да бъде омаскарен един човек, да бъде сплашен, да си затвори устата, смята журналистката, която даде пример с известен италиански мафиот и думите му: "Вече не се налага да убиваме – имаме политици и медии да вършат мръсната работа".

На въпрос дали БСП има грях относно прокуратурата и как социалистите гласуваха преди няколко години за реформата в управлението на съдебната система – за формирането на прокурорската и съдийската колегия на ВСС, Йончева отговори, че "всички институции имат грях".

Йончева уточни и, че обжалва наложената гаранция от 20 000 лева, както и че не е вярно, че се е крила от връчване на призовката.

Припомняме, че същността на обвинението срещу Йончева е, че като управител на фирма "Офроуд" тя е помогнала 333 000 евро от КТБ да се преобразуват в лично имущество т.е. това е длъжностно присвояване.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички