Енчев: Продаването на българско гражданство е основен източник на пари за ВМРО


Енчев: Продаването на българско гражданство е основен източник на пари за ВМРО
Снимка: БГНЕС

2446

Основен източник на пари за ВМРО е услугата по продаване на българско гражданство на македонци през две фирми за превод и легализация. ВМРО носи политическа отговорност, а Каракачанов носи персонална политическа отговорност. Положението на вицепремиер Каракачанов е под въпрос, той трябва да си подаде оставката и до изясняване на всички обстоятелства той трябва да бъде отстранен. Фактите, които са пред мен, говорят за такава пряка връзка. Това каза Велизар Енчев във връзка с арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Енчев твърди, че за един български паспорт са вземани между 550 и 1500 евро. По неофициална информация за сегашните арести се говори, че става въпрос за 5000 евро за издаване на удостоверения за "български произход".

За проблема сигнализира г-жа Матева, която е била директор на дирекцията за българско гражданство в министерство на правосъдието. Тя изпраща сигнали до главния прокурор и ДАНС, в които твърди, че корумпирани представители на българските власти се занимават с продажба на българско гражданство, разказа Енчев в интервю за bTV.

Енчев цитира Матева, като каза, че „основен източник на пари за ВМРО е услугата за продажба на българско гражданство на македонци”, като в това са замесени две фирми за преводи и адвокатска кантора.

Той посочи, че в офиса на един от замесените са били открити празни бланки. Става дума за човек, който има кабинет в съседство на този на Каракачанов и който е нещатен сътрудник на депутат от националистите.

По-късно е направен опит от ДАНС Матева да бъде разпитана в дома ѝ, за което тя подава жалба до касационната прокуратура, а министърът на правосъдието Цецка Цачева я уволнява, тъй като със своите разкрития създава проблеми на Министерството на правосъдието и петни престижа на България пред европейските институции

През март 2018 година за случая пише френското издание Le Nouvel Observateur. Според публикацията „един вицепремиер националист и поне един министър са замесени в търговията с паспорти”.

"Противопоставях се на някои разрешения за предоставяне на българско гражданство, тъй като те бяха незаконни. Кандидатите нямаха никакъв български корен. Анулирах около 60 гражданства, след като с помощта на Интерпол стана ясно, че става въпрос за криминално проявени хора. Това е един опасен трафик, благодарение на който терористи биха могли да се сдобият с европейски паспорт", казва Матева за френското издание.

Специализирани адвокати в София са издавали документи за гражданство за около 100-200 души на ден срещу суми между 500 и 3000 евро, допълва още Le Nouvel Observateur.

Заради бездействието на българските власти, Велизар Енчев започва кореспонденция с Европейската комисия. В отговор на първото му писмо до ОЛАФ се казва, че европейските институции не могат да реагират, тъй като не става въпрос за проблем с европейски средства. Енчев репликира, че става въпрос за търговия с европейски паспорти. По думите му именно неговите сигнали до Европейската комисия са допринесли за разследването на ДАБЧ.

"Българските медии изобилстват с публикации от поне 10 г. за очевидни проблеми в системата по предоставяне на българско гражданство", посочи и Спас Ташев - бивш председател на ДАБЧ, като призна, че е бил „предаден” в опитите си да се справи с корупционните практики.

Като експерт към ресорната парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети, но искани от посредници, а не от служители на ДАБЧ. Ташев обаче посочи, че знае за недопустими практики с цел забавяне на тези, които не си плащат – изпращане на актове за раждане в Института по криминалистика на МВР и, даже и експертите да установят, че документът е истински, след това пред МП от агенцията да твърдят, че става дума за фалшификат.

"Най-голям въпрос трябва да бъде какъв е ефектът от това, че сме дали 153 000 паспорта. Под 5% от лицата, получили българско гражданство, живеят на територията на България", коментира Ташев.

Законов проблем?

Преди време никой не искаше този нонсенс "удостоверение за български произход". Това заяви бившият председател на Агенцията за българите в чужбина (ДАБ) Райна Манджукова, която коментира ареста на своя колега и настоящ шеф на ДАБ Петър Харалампиев.

По думите ѝ пред Нова телевизия, няма доказателства за български произход са в сферата на историята и реално това означава, че няма база да се докаже такъв произход. Трябва да има уточнение що е то "български произход", защото това словосъчетание го има в два закона. Има документи, давани като доказателство за "български произход", уточни Манджукова, но добави какви "доказателства" се приемат – например издадени удостоверения от български неправителствени организации.

Същевременно Манджукова отрече да е чувала, че се предлагат пари за български паспорти. И напомни, че не за първи път има такива акции в ДАБ. Тя определи като "абсурдни" обвиненията, че се събират по 5000 евро за издаване на удостоверения за български произход. Не мога да си представя, че това ще става в Агенция с 20-25 души персонал, всички щяха да знаят, уточни гледната си точка Манджукова.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички