Енергийната комисия одобри още 1 млрд. лева за саниране

Енергийната комисия одобри още 1 млрд. лева за саниране
Източник: БГНЕС

Парламентарната комисия по енергетика одобри допълнителен 1 милиард лева за саниране, с което програмата за енергийна ефективност се увеличава на 2 млрд. лева, предаде БГНЕС.

12 от членовете на комисията бяха „за”, против беше един и четирима се въздържаха при гласуването на проекта за решение за подкрепа на продължаване на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и на действията на Министерския съвет за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лв. Проектът е внесен от Министерски съвет на 15 декември 2016 г.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който представи проекта обясни, че като резултат от изпълнението на програмата досега 203 сгради са реално обновени, с въвеждане в експлоатация и завършени строително-монтажни дейности. 549 са сградите, които понастоящем са в процес на реконструкция. За 368 сгради се процедира по издаване на строително разрешение.

Общо над 1000 сгради са завършени, започнали строителството или най-малко е започнало проектирането. Към 10 януари 2017 г. има регистрирани почти 6000 сдружения на собствениците. Към момента сключените договори между общината и сдруженията на собствениците са 4020.

Николай Нанков припомни, че началото на програмата приоритет бяха големите сгради с 36 и повече апартамента, но тя претърпя промени, според които се допуска да кандидатстват сгради с по-малко от 36 апартамента. Освен това общината може да допуска одобрение на сграда, дори когато не всички собственици на апартаменти са съгласни.

От своя страна председателят на комисията по енергетика Делян Добрев поясни, че 200 млн. лева на година ще спестят домакинствата, които са участвали в програмата и са се възползвали от възможността да реализират мерки за енергийна ефективност. „Самата енергия от близо 1 млн. мегават часа, ако я превърнем в пари, умножени по крайната цена на електроенергията това са спестявания от около 200 млн. лева всяка година“, посочи Добрев. Той коментира още, че очакваните намалени парникови газове също са значителни.

Проектът на решение предстои да мина и през други парламентарни комисии.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.