Енергийно богатата азиатска държава, в която бензинът поскъпна с 50%


Енергийно богатата азиатска държава, в която бензинът поскъпна с 50%
Снимка: iStock/Guliver

3051

Цените по бензиностанциите в Туркменистан скочиха с около 50%, докато богатата на енергийни източници централноазиатска страна изпитва намаляване на приходите от продажбите на петрол и природен газ.

На две държавни бензиностанции в столицата Ашхабад сериозно субсидираната цена на 95-октавонивя бензин се повиши набързо от един манат (29 цента) за литър на 1,50. Цената на 92-октавония бензин показа подобна промяна – от 0,94 маната за литър на 1,35.

Всички бензиностанции в Туркменистан са държавна собственост и няма разлики в цените, пише БГНЕС.

Курсът на американския долар към маната е 1:3,5 по официалния курс, но „на черно“ върви при курс 1:9. Това отразява слабостта на местната валута и сериозните ограничения от страна на държавата върху операциите с чужда валута.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов каза в годишното си обръщение към нацията, че икономиката на страната е нараснала с 6,5% през последната година, но е известно, че е много трудно да се проверят икономическите данни за Туркменистан.

Въглеводородите представляват над 90% от износа на населената предимно от мюсюлмани страна. Китай замени Русия като основен купувач на природен газ от страната в началото на това десетилетие.

Ниските световни цени на енергийните източници през последните години принудиха авторитарното правителство да повиши тарифите за електроенергия и вода, които бяха предоставяни безплатно на обществеността при предшественика на Бердимухамедов Сапармурат Ниязов.

Евтините жизнени разходи отдавна се възприемат като форма на компенсация за гражданите в страна, в която се ползват с малко значими права, а информацията е строго контролирана.

При Ниязов бензинът също беше много евтин, струвайки еквивалента само на два американски цента за литър през 1993 г., две години след като страната получи независимост от бившия Съветски съюз.

Малко след като дойде на власт след внезапната смърт на Ниязов през 2006 г. бившият зъболекар Бердимухамедов позволи на всеки собственик на автомобил 120 литра свободен бензин на месец, но отмени политиката през 2014 г.

И двамата са почитани със златни статуи в Ашхабад, където богатството на природен газ се проявява в пищна, грандиозна бяла мраморна архитектура, дори когато други части на страната страдат от бедност.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички