Ердоган и Путин дадоха старт на строителството на АЕЦ "Аккую"

Ердоган и Путин дадоха старт на строителството на АЕЦ Аккую
Източник: Getty Images/Guliver

Президентите на Русия и Турция Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин дадоха началото на строителството на първата турска атомна електроцентрала – „Аккую“, като това се случи в режим на видеоконференция. Това предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

По-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че осигурявайки строителството на централата, Русия застава в основата на създаването на турския атомен отрасъл, способствайки усвояването на нейните съвременни и енергоефективни ядрени технологии.

Освен това той подчерта, че проектът за строителство на АЕЦ „Аккую“ е получил статут на стратегическа инвестиция, което ще позволи да бъдат спестени около $10 млрд при нейното съоръжаване, тъй като в този случай се предвиждат данъчни облекчения и преференции от турското правителство. Общата стойност на централата е $20 млрд.

АЕЦ „Аккую“ с четири енергоблока ВВЕР – 1200 се строи в провинция Мерсин на брега на Средиземно море. Споразумението между Турция и Русия беше сключено през май 2010 година. В момента проектът се финансира изцяло от руската страна.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.