Ердоган призна загубата на кметските избори в Истанбул

Ердоган призна загубата на кметските избори в Истанбул
Източник: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, признавайки поражението на подкрепяния от неговата партия кандидат - бившият турски премиер Бинали Йълдъръм.

"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите", написа Ердоган в Twitter, предаде БГНЕС. Така Ердоган призна тежкото си поражение в Истанбул, макар и с уточнението, че резултатите са неофициални. Същото стори и кандидатът му Бинали Йълдъръм.

Припомняме, че изборите за кмет на Истанбул се проведоха повторно, след като в края на март тази година Екрем Имамоглу спечели кметския пост с малка разлика от 13 000 гласа пред подкрепения от Ердоган кандидат Бинали Йълдъръм. Последва обаче оспорване и обвинения в измама, които доведоха до нов вот. Решението за нови избори се обясни с редица нарушения, по-конкретно, че някои членове на избирателните комисии на избирателните секции не са били назначени измежду държавни служители, а част от протоколите са били неподписани.

Сега, с около 99% от гласовете, които бяха преброени тази вечер, Имамоглу спечели с повече от 775 000 гласа - 54%, а Йълдъръм получи 45%, съобщи държавната информационна агенция Анадолу.

"Това не беше нито една група или партия, а цял Истанбул и Турция, които спечелиха тези избори. Тези избори не бяха спечелени от партията, а от цял Истанбул. Аз ще работя в полза на всички, без да се отчуждавам от никого. Това е мой житейски дълг. Г-н президент, готов съм да работя в хармония с вас. От тук изказвам молбата си да се срещна с вас в най-кратки срокове", каза Имамоглу в речта си по повод победата.

В Истанбул имаше спонтанно организирани тържества за победата на Имамоглу, а коментаторите отбелязаха, че това е повече от победа на местни избори. Самият Ердоган веднъж каза: "Който и да спечели Истанбул, печели Турция".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.