Ердоган: Все още искаме да влезем в ЕС


Ердоган: Все още искаме да влезем в ЕС
Снимка: Getty images/Guliver

2747

Турция все още иска да стане пълноправен член на Европейския  съюз. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган часове преди срещата на върха Турция-ЕС във Варна.

„Членството в ЕС продължава да е наша стратегическа цел“, заяви Ердоган на летището в Истанбул, преди да отлети за Варна.

Ердоган заяви, че връзките на Турция с Европа имат дълбоки корени. "Но ние ще припомним на нашите събеседници, че вече нямаме търпение да понасяме двойния стандарт. Ще изразя пред европейските лидери очакването да се премахнат изкуствените пречки в преговорния процес за еврокандидатурата на Турция. Ние няма да допуснем среди, чиито злонамерени намерения добре познаваме, да отнемат правото, което Турция е заслужила да бъде приета за член на ЕС", каза турският държавен глава.

Той обяви, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания. Мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети, ще бъдат предмет на обсъждане. "Турция е изпълнила това, което обеща по мигрантското споразумение и в това отношение е много по-напред от други европейски държави. Визовата либерализация за турските граждани също ще бъде предмет на срещата, съобщи Ердоган като изтъкна, че ЕС не е изпълнил дадените обещания".

В морската ни столица той ще разговаря довечера с президента на Европейския съвет Доналд Туск е с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Междувременно у нас имаше редица реакции срещу визитата на Ердоган. Варна осъмна с надписи "Ердоган, не си желан!", а през деня представители на партиите "Възраждане", "Да, България" и ДСБ се събират пред Катедралата. Още подробности прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички