Естонска банка е изпрала 30 млрд.

Естонска банка е изпрала 30 млрд.
Източник: iStock/Guliver

Естонският клон на "Данске банк" е изпрал 30 милиарда долара през 2013 г., което е рекорд за такава малка банка, съобщава Financial Times. Водещото издание се позовава на доклад на косултантската фирма Promontory Financial.

"Обемът на транзакции, осъществени от нерезиденти, постави през 2013 г. рекорд, достигайки около 80 хиляди операции на сума около 30 милиарда долара", пише вестникът.

Отбелязва се, че толкова голямо количество пари е твърде голяма сума за малка банка. В същото време ФТ съобщава, че не всички транзакции са подозрителни. Банката възнамерява по-подробно да изучи ситуацията.

По-рано бе съобщено, че естонската прокуратура е започнала разследване за пране на пари от служители на "Данске банк". Сигналът е подаден от международния финансист и инвеститор Уилям Браудер. Той е бившият работодател на адвоката Сергей Магницки, който беше убит. Браудер беше крупен инвеститор в Русия в периода от 1995 до 2007 г. В момента живее в Лондон и води борба с администрацията на президента Владимир Путин. В Русия инвеститорът е обявен за международно издирване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.