Ето как да разберете дали яйцата са пресни


Ето как да разберете дали яйцата са пресни
Снимка: Pixabay

2597

Най-важното, което трябва да знаят потребителите преди да купят яйцата за Великден, е, че срокът на годност на яйцата в търговската мрежа е 28 дни, при температура от 5-18 градуса. Потребителят трябва да прецени кога ще консумира тези яйца, защото тези 28 дни са до датата на консумацията им, коментира д-р Велка Войнова, началник на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ-Кюстендил, пред "Дарик".

В търговската мрежа яйцатa обикновено са в потребителски опаковки. Трябва да гледаме и кода на производителя, чрез него получаваме информация за метода на отглеждане на кокошките, кода на държавата, за България - BG, номера на региона, където са произведени и номера на животновъдния обект.

“Потребителите в регион Кюстендил са облагодетелствани. Имаме двама много добри производители в общините Кюстендил и Бобошево. До момента оплаквания от техни яйца нямаме. Те пакетират само собствени яйца, което е гаранция и за по-сериозен контрол на птиците, от които са яйцата”, заяви д-р Вайнова. Тя коментира и продажбата на домашни яйца на пазарите в областта.

“Няма да ги спираме от продажба, няма да създаваме напрежение по пазарите. Ако потребителят иска, той ще си ги купи яйцата и от двора на производителя, но аз го съветвам да избере търговска мрежа”, заяви д- р Войнова.

Началник отдел “Контрол на храните” съветва да се направи проверка на яйцата и в домашни условия.

“Яйцето трябва да има запазени халази вътре, частта която държи жълтъка към белтъка. Жълтъкът да е със запазена цялост. Белтъкът да е стъкловиден. Оводнен белтък говори за старо яйце и тогава потребителите трябва да ни сигнализират, за да направим проверка в търговския обект, от който са купени, да не е направена заблуда със срока на трайност на яйцето. Второ ниво на контрол не е излишно”, заключи д-р Велка Войнова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички