Ето какви са новите условия за получване на енергийни помощи


Ето какви са новите условия за получване на енергийни помощи
Снимка: БГНЕС

47131

Нови условия за получаване на енергийни помощи са валидни от 17 юни. Промяната в наредбата за отпускане на целева помощ се наложи заради увеличението на пенсиите.

За изминалия отоплителен сезон над 217 000 лица и семейства са подпомагани с помощ за отопление. Изплатената сума надхвърли 77 милиона лева.

Енергийната помощ и тази година си остава същата като миналата година или 361 лева. С тези пари може да се закупят например дърва за огрев. Цената им тази година е от 70 до 80 лева за кубик.

Ето какви са новите условия

Заявлението-декларация вече ще се подава по настоящ, а не по постоянен адрес. Целевата помощ за отопление с парно ще се дава в брой на хората, които имат право на нея. До сега за тези потребители държавата превеждаше сумите директно на топлофикациите. Така от новия отоплителен сезон всички хора, които имат право на енергийна помощ ще я получават лично.

Единствено тези, които ще използват твърдо гориво през зимата могат да избират на кой да бъдат преведени парите – на тях или на фирмата, която ги снабдява с дървата за огрев. Това изрично обаче трябва да е посочено в заявлението, което се подава в съответната регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Справка за актуален клиентски или абонатен номер на електромер трябва да дадат хорат, които ще се отопляват с електроенергия. Ако през зимата ще се използва парно, информация за абонатния номер на топломера вече няма да се иска.

До сега социалните използваха еднакъв коефициент, с който намаляваха пенсиите на подалите документи за енергийна помощ. За новия отоплителен сезон, той ще е различен в зависимост от размера и датата, от която са отпуснати пенсиите.

Редът, по който ще се приемат документите си остава същия, както до сега. Заявлението-декларация се подава от пълнолетен до регионалната дирекция „Социално подпомагане“. За справка се показват личните карти или паспорти на всички членове на семейството. В случаите, когато има липсващ или нередовен документ, пропуските трябва да се отстранят до две седмици.

Към заявлението декларация, кандидатстващите за целева помощ за отопление представят също документи за брутен доход. Към тях спадат пенсиите, заплатите, рентните плащания от селското, горското и водното стопанство, както и стипендиите или получените плащания за извършени услуги.

Задължително към комплекта с документи се прибавят и експертните решения на ЛКК, ТЕЛК, Детска експертна лекарска комисия или НЕЛК, ако кандидатстващия за енергийна помощ има такива.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца. Парите се изплащат на два транша. Първият, с който ще се плаща отоплението за ноември и декември, трябва да се отпусне най-късно до месец след издаването на заповедта за получено право на енергийна субсидия. Вторият транш се получава през януари. С тези пари се плащат сметките през първото тримесечие.

За подписани неверни данни в заявлението-декларация се носи наказателна и гражданска отговорност.

Ако има хора, които са подали документите си в първите две седмици на юли, за тях ще важи старият ред.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички