Ето какво обезщетение можете да получите, ако полетът ви закъснее


Ето какво обезщетение можете да получите, ако полетът ви закъснее
Снимка: Pixabay

3489

Над 100 жалби са постъпили през последните дни в Гражданска въздухоплавателна адинистрация заради забавени полети от „България Ер”, информира Нова телевизия. Точно заради случаите на много забавени полети е хубаво да знаем какви са ни правата.

Ако имате проблеми заради закъснял полет, можете да искате обезщетение. Най-добре е това да стане с имейл или писмо по пощата до самия превозвач или до Гражданската въздухоплавателна администрация. Можем да се обърнем и към Европейския потребителски център. Превозвачът трябва да отговори на всяка жалба в срок от най-много 70 дни.

Ако има нещо непредвидено, авиокомпанията трябва да уведоми пасажерите. Ако полетът ни закъснява повече от 2 часа, имаме право на обезщетение от 250 евро, ако става въпрос над 3 часа – 400 евро, а за над 4 часа – 600 евро. Ако полетът закъснява с над 5 часа, може да се откажем да летим и да поискаме да ни се възстанови стойността на билета. Въпросът е обаче дали не става въпрос за независещи от авиокомпанията причини – например лошо време. При такива обстоятелства, обезщетение няма да получим. Ако има промяна в графика на полета, която е обявена преди две седмици, също няма обезщетение.

Според международно проучване, в глобален мащаб 1 от всеки 4 полета закъсняват, а едва 46% от имащите право да получат храна и напитки заради забавен полет всъщност ги получават. 1 от всеки 10 пътници пък имат проблем с изгубен багаж. При изгубен багаж, обезщетението е поне 1200 евро, като жалба се подава в срок от 7 дни. Ако куфарът ни е намерен, но е повреден, авиокомпанията е длъжна да предложи ремонт. Освен това, при загубен багаж, отново авиокомпанията трябва да ни подсигури най-необходимите загубени вещи – например тоалетни принадлежности.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички