Ето кои са 3-те най-скъпи университета в САЩ


Ето кои са 3-те най-скъпи университета в САЩ
Снимка: Thinkstock

6116

За да завършиш престижен университет в САЩ, са нужни не само знания, упоритост и постоянство, а и доста добри финансови възможности. Таксите в повечето ВУЗ-ове се равняват на десетки хиляди долари. А в кои три те са най-високи ни показват данните на College Board, цитирани от Marketwatch.

3. Harvey Mudd College

Годишна такса: 54 886 долара

Позиция в рейтинговата класация: 12 (наравно с Vassar College)

Със своите 829 студенти, технологично ориентираният Harvey Mudd College e най-малкият университет в престижната класация. Престижният колеж се намира в Клемронт, Калифорния, и предлага обучение в областта на математиката, точните науки и инженерните специалности.

Около 51% от неговите възпитаници получават социални стипендии, като средният им размер достига почти 40 хиляди долара годишно. Дипломата от Harvey Mudd е една от най-скъпите в Съединените щати, но и една от най-ценните.

Според проучване на PayScale, възпитаниците на този колеж получават средна заплата от 155 800 долара годишно.

2. Vassar College

Годишна такса: 55 210 долара

Позиция в рейтинговата класация: 12 (наравно с Harvey Mudd College)

За хората, които търсят гъвкава учебна програма, Vassar College се оказва доста примамлива алтернатива. Университът не налага строги рамки на учебната си програма, а вместо това насърчава студентите да си изработят собствен учебен план, който да съответства на техните желания и амбиции.

Но имайки предвид факта, че става въпрос за втория най-скъп колеж в страната, може би наистина е добре да имаш изграден ясно дефиниран образователен план, за да си сигурен, че инвестицията си струва.

Все пак Vassar предлага и щедра финансова подкрепа за студентите, които се нуждаят от такава. За учебната 2016-2017 г. около 60% от възпитаниците на колежа са получили стипендии, които варират от 1 700 до 65 000 долара годишнно.

1. Columbia University

Годишна такса: 57 208 долара

Позиция в рейтинговата класация: 5

С годишна такса от над 57 хиляди долара, Columbia University безапелационно оглавява класацията на най-скъпите американски университети. Но успоредно с високата цена на обучение, колежът предлага и много сериозна помощ за студентите от по-бедни семейства.

Учебното заведение покрива изцяло разликата между таксата за обучение и семейните доходи, когато те не са достатъчни, използвайки комбинация от грантови схеми и програми за временна заетост. Така на студентите на практика не се налага да теглят допълнителни кредити, за да платят образованието си, дори родителите им да изкарват под 60 000 долара годишно.

И все пак трябва да се има предвид, че цената на живота в Ню Йорк е доста по-висока, отколкото на повечето места в САЩ. Както и високите критерии за влизане в Columbia University - колежът приема едва 6% от кандидат-студентите.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички