Ето кой бе избран за Човек на годината в България

Ето кой бе избран за Човек на годината в България
Източник: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) определи кой е Човек на годината за 2017.

Отличието е за католическия свещеник отец Паоло Кортези заради смелата му позиция при скандала с изгонените от Белене сирийски бежанци.

Отец Кортези приюти сирийското семейство, за което впоследствие получи дори заплахи за живота си и се наложи за няколко месеца да напусне България. Свещеникът призна, че е изненадан от наградата и че основната му цел е да си върши работата, а не призовете. Той посочи, че се надява случилото се в Белене да помогне за израстването на човешки отношения и да не се страхуваме от различните, предаде bTV.

Знаете ли, че Оскар Уайлд е написал стихотворение за България?

Оскар Уайлд несъмнено е сред най-великите писатели и поети, живели някога. Повечето хора свързват името му с "Портр...

Номинираните за наградата тази година бяха 36, сред които доц. Кристиян Таков, както и организациите „Дивите животни“ и „Четири лапи“.

Таков получи приза за цялостен принос.

Той беше едновременно много различни неща – беше просветител и учеше студенти, че правото и справедливостта рядко вървят ръка за ръка, беше юрист от световната величина, водеше битка за право, справедливост, правосъдие, учеше ни да различаваме хората от постъпките им, каза Петко Петков при връчването на наградата.

Отличието се дава за принос към правата на човека и търси да отличи смелите и сърцати постъпки на правозащитници, които са се оказали фактор в обществения живот. Всеки може да номинира и да бъде номиниран, а изборът е на десетчленно жури, съставено от правозащитници, юристи, журналисти и представители на неправителствения сектор.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.