Ето кой е бил вторият най-богат човек в историята

Ето кой е бил вторият най-богат човек в историята
Източник: Screenshot/Instagram

Вече сме ви разказвали за Манса Муса, африканския крал, за който се смята, че е бил най-богатият човек на всички времена. Историци изчисляват състоянието му на близо 400 млрд. долара.

Кой обаче заема второто място на най-богатите в историята? Това е американският бизнесмен и филантроп Андрю Карнеги.

Той е роден в Дънфърмлин, Шотландия в бедно семейство и емигрира в САЩ през 1848 г. Заселва се със семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно изгражда бизнеса си. Именно негова е заслугата за разрастването на стоманодобивната индустрия.

Защо Стивън Хокинг така и не получи Нобелова награда?

Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, бе смятан от мнозина за един от най-великите...

Карнеги започва кариерата си като телеграфист. После обаче прави няколко успешни инвестиции, например в изграждането на пътища и мостове. По-късно основава Carnegie Steel Company, която продава на J.P. Morgan за 480 млн. тогавашни долара (в днешно време това биха били около 13 млрд. долара).

Предприемачът се е занимавал много активно с благотворителна дейност. Подпомагал е деца, построил е стотици библиотеки и няколко научноизследователски центъра, има няколко фондации. Дарява немалка сума за построяването на концертна зала в Ню Йорк, наименувана в негова чест "Карнеги Хол".

Фондацията на Карнеги спонсорира провеждането на известната Карнегиева анкета след Междусъюзническата война в 1913 г. В София има и улица с неговото име.

Според сайта The Richest богатството на Андрю Карнеги е било около 310 млрд. долара.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.