Ето колко часа трае здравословният сън

Ето колко часа трае здравословният сън
Източник: iStock/Guliver

Честото недоспиване може сериозно да навреди на здравето ни, но точно по колко часа трябва да спим на нощ?

Според проучване на международна група учени, публикувано в списанието на Европейската кардиоложка общност, здравословният сън трябва да продължава от 6 до 8 часа.

Наблюденията си учените са провели за период от около осем години, по време на които са анализирали съня на 116 000 души на възраст от 35 до 70 г. В резултат на това те направили извода, че излишният сън е свързан с повишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, предава РИА Новости.

Така например при хората, които спят между 8 и 9 часа, рискът от смърт се увеличава с пет процента в сравнение с тези, които спят препоръчаното време. Сънят пък от 9 до 10 часа повишава вероятността от развиване на сериозни заболявания при 17%, а над 10 часа – при 41%.

По думите на учените дневният сън също провокира развиването на сърдечни болести, ако през нощта човек спи по-малко от шест часа. Но специалистите отбелязват, че при мнозинството такива случаи по такъв начин се компенсира недоспиването и показателят за „тревога“ се повишава до оптималното.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.