Евгения Банева официално е кандидат за евродепутат

Евгения Банева официално е кандидат за евродепутат
Източник: БГНЕС

Евгения Банева, която е в ареста заедно със съпруга си бизнесмена Николай Банев заради обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари, отново се кандидатира за евродепутат. Този път обаче Банева не е независим кандидат както на предишните евроизбори през 2014 г., а е водач на партийната листа, регистрирана от "Българско национално обединение". Формацията има общо 6-има кандидати за евродепутати, уточнява в. "24 часа".

"Българско национално обединение" е партията, която предложи през 2016 година като кандидати за президент и вицепрезидент Митьо Пищова и Радо Шишарката. Тогава за тях гласуваха 14 974 души, или 0,39% от всички, подали бюлетина. Лидер на партията е Георги Георгиев-Готи, представящ се като актьор, режисьор, бизнесмен, участвал е и в чалга клипове.

Като независим кандидат за евродепутат през 2014 г. Банева получи 6188 действителни гласа (0,276%). А днес ще има ново заседание на съда относно Николай Банев.

Оказа се обаче, че кандидат за евродепутат може да си стои в ареста по време на цялата кампания. "Вярно е, че те се ползват с имунитет по време на предизборната кампания, но случаят с г-жа Банева е заварено положение. Дали тя трябва да бъде освободена от ареста, за да води кампания, не е въпрос от компетенциите на ЦИК", каза говорителят на комисията Александър Андреев.

По повод евентуалната кандидатура на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева той обясни, че засега има регистриран само инициативен комитет. Срокът за регистрация на кандидатските листи за партиите, коалициите и инициативните комитети е 23 април (вторник).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.