Евродепутатите взимат 8757 евро основна заплата

Евродепутатите взимат 8757 евро основна заплата
Източник: iStock/Guliver

8757 евро основна месечна заплата – това получава всеки евродепутат, но става въпрос преди удръжките, които свалят надницата с около 2000 евро.

Заплатата на евродепутатите е 38,5% от заплата на съдия от Европейския съд. Отделно всеки евродепутат получава 4513 евро за офис разходи, но парите могат да се променят според определени индекси. Парите се дават обаче само срещу документи за направени разходи.

А евродепутатите вземат и 320 евро дневни – за посещение на заседания на самия парламент и съответните комисии.

Най-голямото перо за евродепутатите обаче е за сътрудници – почти 25 000 евро максимално. Сътрудниците не може да са роднини, като поправката е в сила от 2009 година. Допълнителната пенсия на евродепутатите е 3,5% от заплатата му – при навършени 63 години.

Специално по отношение на сътрудниците имаше няколко скандала през годините, като например случай от 2014 година с партията на Марин Льо Пен – Националния фронт. Причината – подозрение, че с пари за офиси са "хранени" важни кадри на партията.

Годишният бюджет на ЕП е 1,838 млрд. евро, а над 400 млн. евро отиват за заплати на евродепутати, но за преводачи отиват повече – над 600 млн. евро, показват сметките на bTV. Годишно обаче могат да се спестяват 103 млн. евро от работата на ЕП, ако тя не се осъществява в два града, както и сега – и в Брюксел, и в Страсбург.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.