Европа се забавя, а Гърция тръгва нагоре


Европа се забавя, а Гърция тръгва нагоре
Снимка: iStock

6096

Положителни новини от Гърция: икономиката започва да се възстановява от дългата криза, приходите в хазната надминават очакванията, страната предсрочно погасява кредити към МВФ, пише Deutsche Welle.

Докато в останалата част на Европа икономическата ситуация се влошава, гърците са изпълнени с оптимизъм. След продължителната депресия новото правителство на Кириакос Мицотакис работи последователно за извеждането на страната от дълбоката криза и вече е постигнало значително подобрение на икономическия климат.

Печалбите от 10-годишните държавни облигации скочиха с 29% само в рамките на една година, стойността на гръцките акции се е увеличила с 45% от началото на 2019 г., посочва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Гърция пести близо 33 млн. евро от лихви

Има и други положителни новини. Исканата от Гърция "зелена светлина" за предсрочно погасяване на кредити от Международния валутен фонд (МВФ) бе дадена и сега страната ще икономиса близо 33 млн. евро от лихви.

Общо в кризисните години от 2010 г. до 2014 г. Фондът отпусна на Гърция почти 32 млрд. евро, но по-голямата част от средствата вече са издължени - има да се връщат още само 8,4 млрд. евро, в срок до 2024 г., информира Handelsblatt.

В публикацията на ФАЦ се казва, че в момента има цяла поредица от добри икономически новини, които поддържат надеждата за възходящо развитие. "Новият премиер полага всички усилия, за да компенсира възможно най-бързо намаляването на доходите на населението, които през последните години се сринаха с 25%", допълва изданието.

Вестникът цитира главния икономист на Националната банка на Гърция Николас Магинас, който изтъква, че Гърция в момента извлича ползи и от подобряването на икономическия климат в страната след избора на правителство, което се ангажира по-силно с пазарните реформи, и което има стабилно парламентарно мнозинство.

Подобряването на рейтинга на страната от агенция "Standart & Poor's" до ниво "ВВ-" също е част от добрите новини, както и съобщението на правителството, че данъчните приходи далеч са надхвърлили очакванията.

Тежките проблеми си остават

Изданието обаче сочи, че от новото правителство няма как да се справи бързо с тежките проблеми на гръцката икономика - като се започне от тромавата и силно разклонена държавна администрация, та до бавното правосъдие. Според гръцките икономисти, съществува и рискът от ненеприятни изненади отвън - например от рецесия в еврозоната.

Според Handelsblatt, измъкването на Гърция от блатото на дълговете ще е дълго и трудно. Гърците още десетилетия наред ще имат да връщат заеми. Чак през 2050 г. нивото на дълговете ще спадне под 100% от БВП, пояснява изданието.

Немалко ще зависи и от скоростта, с която се прилагат реформите в самата Гърция. От това ще зависи колко бързо страната ще се съвземе и отново ще си стъпи на краката.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички