Европарламентът одобри спорното търговско споразумение с Канада


Европарламентът одобри спорното търговско споразумение с Канада
Снимка: Getty Images/Guliver

3331

Европейският парламент одобри CETA - доста противоречивото търговско споразумение между ЕС и Канада.

Депутатите подкрепиха сделката с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се, предаде AFP.

Одобрение от парламента позволява временното прилагане на икономическото и търговско споразумение още през следващия месец. Предстои СЕТА да бъде ратифицирана от националните парламенти на страните-членки на Общността.

"Този документ ни позволява да извлечем икономически и геополитически изгоди, да задълбочим икономическите си взаимоотношения (с Канада – бел. ред.), да утвърдим нашата търговия и нашите ценности, да укрепим съвместното партньорство“, каза преди гласуването еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия беше подписано на 30 октомври в Брюксел. То предвижда отпадане на 99% от митата между двете страни.

Около договора има доста опасения. Неговите критици твърдят, че той не защитава правата на европейския потребител и ще навреди на малки и среден бизнес. Според европейските лидери пък споразумението е победа на световната търговска система, която е заплашвана от новия американски президент Доналд Тръмп, който неведнъж се е изказвал против аналогичното на СЕТА споразумение между САЩ и ЕС – ТПТИ.

Парламентарните групи в ЕП водеха ожесточени спорове по темата. Групите на националистите и евроскептиците, водени от французите на Марин льо Пен и на британците на Найджъл Фарадж, заявиха, че СЕТА е пагубно за европейците. Крайната левица също категорично отхвърли договора, защото бил в услуга на многонационалните корпорации. Против се обявиха и проевропейски настроените „Зелени“.

Българският социалист Георги Пирински от традиционната левица препоръча бламирането на СЕТА като докладчик на парламентарната Комисия по заетост и социални въпроси. "Модели и анализи на реалната икономика дават не повече от 0,018% ръст на работните места в Съюза следващите 6 до 10 години и увеличаване дългосрочната безработица. Нито една глава специално не защитава малките и средни фирми", заяви той, цитиран от БНР.

През есента в много европейски страни се проведоха протести срещу CETA. Споразумението има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат определени регулации.

България даде съгласието си за подписването на CETA, след като Канада обеща да отмени визите за българи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички