Европейски фермери се страхуват от голяма търговска война между ЕС и САЩ

Европейски фермери се страхуват от голяма търговска война между ЕС и САЩ
Източник: iStock

Европейските фермери се страхуват, че търговският спор между ЕС и САЩ заради въведените нови мита върху вноса на стомана и алуминий на американска територия (25% за стоманата и 10% за алумния) ще доведат до широкомащабна търговска война, в която ще попадне и селскостопанският сектор. Такова опасение изрази Copa-Cogeca, една от големите европейски фермерски организации, предаде EurActiv.

Конкретно фермерите се страхуват заради заявките от страна на Брюксел за отговор конкретно за селскостопански стоки.

"Продуктите, споменати от ЕС за евентуално обмитяване, включват ориз, царевица, боровинки, портокалов сок, фъстъчено масло, цигари и пури, с годишен оборот за близо 3 млрд. евро“, изброяват Copa-Gogeca.

Това е последното нещо, от което имаме нужда, предупреди Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca. "САЩ е основен потребител на европейски селскостопански стоки. Имаме стабилна търговска връзка и не искаме да я застрашаваме. Призоваваме за по-умерен тон от страна на политиците и от двете страни, за да не плащат феремерите цената", каза Песонен и посочи, че вече има ново мито върху вноса на зехтин и маслини от Испания в САЩ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.