Европейски нефтени гиганти искат да работят с Иран


Европейски нефтени гиганти искат да работят с Иран
Снимка: Getty Images

2071

Големи европейски нефтени компании проявяват интерес към сключването на окончателно споразумение с Иран по ядрената му програма, тъй като разчитат да вземат участие в разработване на неговите богати находища. Това пише Bloomberg.

Най-големите нефтени компании в Европа открито заявяват интереса си към Иран в светлината на възможността за вдигане на санкциите срещу тази страна, които бяха въведени във връзка с ядрената й програма.

Ръководителите на Royal Dutch Shell, BP и Total заявиха готовността си да се върнат да работят в Иран, който е на второ място в света по обеми на запасите си от природен газ и на четвърто - на нефт. Миналия месец такъв интерес изрази и италианската "Ени". Както отбелязва "Блумбърг" министърът на нефта на Иран Бижан Намдар Зангане по време на семинар във Виена проведе среща с ръководителя на Total Патрик Пуяне.

Пуяне каза, че харесват Иран, но добави, че обсъждане на договори с представители на тази страна ще възможно само след окончателното вдигане на санкциите срещу нея. В публикацията се отбелязва още, че американските нефтени компании, за разлика от европейските, проявяват бдителност по отношение на Иран.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички