Европейският бизнес предупреди Тереза Мей за предстоящо свиване на инвестициите


Европейският бизнес предупреди Тереза Мей за предстоящо свиване на инвестициите
Снимка: Getty images/Guliver

1777

Представители на редица големи европейски компании, включени в Европейската кръгла маса на индустриалците (ЕКИ) предупредиха британският премиер Тереза Мей, че несигурността, свързана с Brexit, може да доведе до намаляване на инвестициите в британската икономика. Това съобщи The Guardian.

Срещата на премиера с членовете на ЕКИ се проведе с участието на британския министър по излизането на Великобритания от Евросъюза, Дейвид Дейвис, както и с представители на компаниите BP, Nestl, E.ON, BMW, Norsk Hydro, Capgemini и Iberdrola и Royal Mail.

"Осигуряването на гладкия поток на стоки е необходимо за икономиката на ЕС и Великобритания. Ние трябва да имаме яснота и сигурност, защото времето изтича. Несигурността е причина за намаляване на инвестициите", заявиха представители на ЕКИ.

Европейската кръгла маса на индустриалците е влиятелна група по интереси в рамките на ЕС, която включва ръководители и представители на повече от 50 големи промишлени и инфраструктурни компании в Европа с общи приходи в размер на около 3 трилиона долара.

Официалните разговори между Лондон и Брюксел относно условията, по които Великобритания ще се оттегли от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година по-рано, по време на референдума по този въпрос в Обединеното кралство, победата с резултат от 51,9% беше на страната на противниците на евроинтеграцията. Преговорите по Brexit трябва да продължат до ноември 2018 г., след което споразумението да бъде одобрено от Европейския парламент и Уестминстър.

Самият Brexit ще се състои на 29 март 2019 г., след което, според плана, трябва да има преходен период, който да продължи до 31 декември 2020 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички