Европейският мониторинг на България остава и през 2018 г.


Европейският мониторинг на България остава и през 2018 г.
Снимка:

2175

Европейската комисия (ЕК) очаква България да напредне с реформите и да изпълни всички необходими препоръки, за да може мониторингът да отпадне в рамките на мандата на тази комисия, който приключва през 2019 година.

Това се разбира от съобщение на страницата на Европейската комисия.

Пълният текст на самия доклад вижте тук.

"Макар политическата несигурност да доведе до забавяния в изпълнението на реформите в началото на годината, процесът се ускори от май насам. Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията", пише още в съобщението.

Спроед ЕК през тази година са осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година.

"Въпреки че ЕК все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата България следва да може да изпълни оставащите препоръки и да отговори задоволително на показателите в близко бъдеще. Комисията ще оцени напредъка отново към края на следващата година", пише още в документа.

За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в различни области на правосъдието. Препоръките, които отправихме, са частично изпълнени и приложени на практика. Все още обаче има път, който трябва да се извърви. Това заяви от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс относно препоръките към България в поредния доклад за правосъдието и борбата с корупцията.

Той добави, че Комисията окуражава българските власти да продължат прилагането на реформите в тясно сътрудничество с ЕК, така че всички препоръки да бъдат изпълнени. "Така ние ще сме убедени, че няма път назад по нито един от тези проблеми", допълни Тимерманс.

По негови думи Европейската комисия отчита, че страната ни е постигнала значителен напредък по 17-те отправени към нея препоръки като промени в съдебната система, по-специално избора на нов състав на Висшия съдебен съвет.

"Разчитам на правителството на България да изпълни всички планирани реформи и да избегне забавяния, за да се постигне целта за край на Механизма за сътрудничество и проверка в рамките на мандата на тази комисия, посочва Тимерманс.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички