Европейският омбудсман поиска ЕЦБ да напусне мистериозна банкова организация


Европейският омбудсман поиска ЕЦБ да напусне мистериозна банкова организация
Снимка: Getty Images / Guliver

2147

Омбудсманът на ЕС призова шефовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) да прекратят членството си в Групата на 30-те, тайнствен международен съюз на банкери.

В серия препоръки, публикувани в сряда, Емили О'Рейли заявява, че председателят на ЕЦБ Марио Драги "трябва да прекрати членството си за оставащия период на мандата му", който приключва през 2019 г.

Тя добавя, че "ЕЦБ трябва да се увери, че нито следващият председател, нито който и да е член на ръководството, ще влезе в Г30", пише EUObserver. Според О'Рейли такава мярка ще повиши публичното доверие в институцията.

Препоръките на омбудсмана идват след едногодишно разследване, проведено на база жалба от базираната в Брюксел неправителствена организация Corporate Europe Observatory (CEO). Тя твърди, че членството на официални лица от ЕЦБ в Г30 е несъвместимо с независимостта, репутацията и достойнството на банката.

Още през 2015 г. НПО-то иска документи от ЕЦБ, които да покажат как процедират представителите на институцията на срещите. Изводът е, че ЕЦБ не е взела мерки да подсигури липсата на конфликт на интереси.

Групата на 30-те е ситуирана във Вашингтон организация, чийто членове включват шефовете на големи частни и централни банки, официални лица от международни институции и представители на академичните среди. Не се знае много за дейността ѝ, освен че организира по две срещи при закрити врата на година и по един банков семинар, който е отворен и за външни участници.

Членовете на Г30 се избират от борд, като е известен единствено неговият председател - Джейкъб Френкел, шеф на JPMorgan Chase International Bank.

Марио Драги е бил на четири срещи, откакто е встъпил в длъжност - през 2012, 2013 и два пъти през 2015 г. Присъствал е и на един от семинарите.

Оплаквания за конфликт на интереси при тези посещения е имало още през 2012 г. Тогава предшественикът на О'Рейли - Никофорос Диамандурос, решава, че проблем няма. Но след това на ЕЦБ бе дадена нова задача - да наблюдава европейските банки чрез определени механизми. Това, според О'Рейли, променя нещата, защото в Г30 има и шефове на банки, наблюдавани от ЕЦБ, които хипотетично биха могли да получават информация, която иначе не би трябвало да стига до тях.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички