Европейските капиталови пазари се оцветиха в зелено


Европейските капиталови пазари се оцветиха в зелено
Снимка: Getty Images

3641

След поредицата от слаби резултати от началото на седмицата, днес европейските капиталови пазари са оцветени в зелено, като това се дължи на решението, взето на заседанието на Английската централна банка. В опит да се противопостави на негативните икономически ефекти от британския Brexit, централната банка намали лихвения си процент за първи път от седем години насам до рекордно ниското ниво от 0.25%, а също така и разшири програмата си за количествени улеснения. В резултат основните борсови измерители на Стария континент записват ръстове от около половин процент, а най-силно е представянето на фондовата борса в Лондон, която нараства с около процент и половина малко преди края на работния ден.

Българска фондова борса се движи в синхрон с европейските измерители и четирите водещи индекса у нас се повишават с 3 до 5 десети от процента.

Борсовият оборот днес достига 644 хил. лева, по-голямата част от които са реализирани от пакетни прехвърляния по позициите на „Агрия Груп Холдинг” АД и „Холдинг Варна” АД.

Сред останалите емисии на родния капиталов пазар при доста ниски изтъргувани обеми ръстове между 1% и 2% записват „Албена Инвест Холдинг” АД, „Адванс Терафонд” АДСИЦ, „Албена” АД и др. По-сериозен спад от 8.91% регистрират книжата на „Юрий Гагарин” АД, а тези на „ЧЕЗ Разпределение България” АД поевтиняват с 0.85% до цена от 116 лева за един брой.

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички