Евтаназията на животните в Ямболско бе отложена и по политически причини


Евтаназията на животните в Ямболско бе отложена и по политически причини
Снимка: БГНЕС

2443

Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума по дребните преживни животни. Едното е на баба Дора, другото е в село Болярово. Ще отложим обаче евтаназията "за малко време", а дезинфекцията за цялото място се извършва по специални указания. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов.

По думите на директора на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Илиев лабораторните резултати излизали за два дни. Най-късно до следващата седмица щяло да има "типизация на вируса" т.е. доказателство дали вирусът идва от Турция, но нямало откъде другаде да е. Дотук от Одрин отричат да има чума. Имало обаче голям хаос и затова се правят нови изследвания.

Като друга причина за спиране на евтаназията беше посочено "намаленото доверие от някои политическите сили", по думите на вътрешния министър Валентин Радев. Той веднага уточни, че преди вчерашния ден уж имало зелена светлина за БАБХ и МВР, но вчера (18 юли) имало голям протест, воден от лидера на БСП Корнелия Нинова. Как да обясня на колегите от полицията, че трябва да са зад ветеринарите, как да стане това без политическо доверие? Ще поискам изслушване пред парламента и да поискаме доверието на всички политически сили. Ако не получим политическо доверие, друг поема отговорността. Те го дават, а на другия ден правят друго, възмути се Радев. Ако някой казва, че няма чума, да поеме отговорността. Не може да спасяваме държавата от тази зараза и някой да работи срещу това, добави МВР министърът и призова – ако опозицията предлага друг вариант, да го кажат.

Валентин Радев добави и, че ще бъде направен регионален кризисен щаб за Ямболско. Той призова всички, включително протестиращите, да се допитват до този щаб, да не идват нови хора, за да се ограничи движението, "за да се спасим от тази чума".

Порожанов заяви и, че резултатите от всички проби са качени на сайта на БАБХ. Пробите са изследвани от френската лаборатория CIRAD. Има още много проби, от които чакаме резултати, те излизат периодично. Надяваме се болестта да бъде овладяна, но ни притеснява напрежението, добави земеделският министър.

На въпрос дали да ще се свика Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС), отговорът беше – президентът решава. Земеделският министър уточни, че политическите сили не търсели истинска информация, а само се нагнетявало напрежение. Ще бъде създаден и Национален епизоотичен щаб, за да се прави оценка на икономическата загуба за България от чумата.

Реакцията на баба Дора

28 дни всичко в стадото е здраво, няма болни, каза прочулата се вече стопанка пред Нова телевизия. "Само през трупа ми", категорична беше тя, като, естествено, не повярва на казаното от Румен Порожанов. И добави, че дошъл на място министър се радвал, че козичките били игриви.

Хората не правят разлика между инфекция и заболяване, уточни доц. д-р Янко Иванов, съветник на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Той добави, че може да си носител на инфекция, но да не си болен - обаче това, че си носител, те прави източник на зараза. На въпрос защо тогава се отлага евтаназията, Иванов не успя да отговори адекватно, но увери, че щяло да има евтаназия.

Същевременно фермери се оплакаха, че заради липсата на информация и незнанието нещата са стигнали толкова далеч. Появиха се обвинения - от страна на Йочко Йочев, който е член на НОКА, срещу председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев, че заради политически и икономически причини се стигна до протеста пред Министерския съвет, включително че Караколев получавал субсидии 10 години от изгонения вече зам.-земеделски министър Цветан Димитров. В крайна сметка се оказа, че Караколев сега наистина не гледа животни, защото си продал стопанството, но бил в проект на разработка на нова ферма. А Янко Иванов подчерта, че се избиват само животните в стопанството, където има установена зараза. Експертът се оправда, че първоначално имало поголовно избиване, защото животните били на обща паша.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички