Exxon Mobil проявява интерес към "Терес" и "Силистар"


Exxon Mobil проявява интерес към "Терес" и "Силистар"
Снимка:

5031

Може би най-голямата енергийна компания в света Exxon Mobil се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в Exxon Mobil Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на “Булгартрансгаз” Делян Димитров.

По време на срещата вицепрезидентът на Exxon Mobil подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море. От Exxon Mobil заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.

Делян Добрев информира представителите на американската компания за параметрите на двата блока и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи до 17 август 2015 година. Оферти могат да се подават до 21 септември, тази година, отбеляза още Добрев.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години. Делян Димитров каза също, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция и след изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно. Освен това вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

Интересът към "Терес" и "Силистар"

В средата на тази година се появи информация, че и British Petroleum се интересува от възможността да участва в конкурса за концесия. Тогава беше уточнено, че дължимите годишни такси за находищата са съответно 275 720 лв. за "Силистар" и 161 280 лв. за "Терес".

Точно British Petroleum ("Бритиш Петролеум") беше компанията, отговорна за най-голямата екологична катастрофа в човешката история - взривът на петролната сонда Deep Water Horizon в Мексиканския залив преди почти пет години. Според официалното разследване, направено от САЩ, "Бритиш Петролеум", "Халибъртън" и "Трансоушън" са отговорни за полагането на дефектен цимент при кладенеца, който е довел до експлозията, отнела живота на 11 души. Компанията плати 4,525 млрд. долара глоби и временно американските власти не ѝ възлагат никакви поръчки. Дотук "Бритиш Петролеум" е платила над 42 млрд. долара по граждански дела, заведени заради Deep Water Horizon.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички