Ежедневно в България ставали 26 токови аварии


Ежедневно в България ставали 26 токови аварии
Снимка: Getty Images/Guliver

2389

Ръст в нарушенията и авариите на ЕРП-тата отчитат в анализ от министерството на енергетиката. Броят на нарушенията през миналата година е бил 9314 на фона на 9305 през предходната 2014 г. Така на практика всеки ден в България се отчитат средно по 26 нарушения при доставянето на ток. Докато тук увеличението е минимално, то авариите м.г. са се увеличили от 66 до 130. Така средно на три дни части от България са оставали без ток, пише в. "Сега".

Анализът е направен на база на отчетените по месеци обобщени показатели за честотата на нарушенията. Освен ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" той обхваща и работата на ЕРП "Златни пясъци" и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тези дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде начало на годишната проверка на готовността на ЕРП-тата за зимния сезон. Обследването на техническото състояние и работата на енергийните обекти трябваше да завърши на 21 септември, но към момента резултатите все още се обобщават. Обект на проверка е и степента на изпълнение на инвестиционните и ремонтните програми на дружествата за тази година. Това е важно, защото от нея ще проличи доколко и къде ЕРП-тата са модернизирали мрежата и са направили нужната рехабилитация на съоръженията.

Анализът показва, че има проблем и със смущенията, като през миналата година и трите ЕРП-та отчитат увеличение. Най-много са били смущенията при "Енерго-Про" (46%), следвани от ЕВН (38%) и ЧЕЗ (18%). Най-голям дял нарушения отчитат от "Енерго-Про", като при тях този процент достига 62 от общия брой. Останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕВН, отчитат намаление съответно с 6% и с 10%. Причините за нарушенията са няколко, се посочва в анализа на министерството. Освен човешките грешки и кражбата на кабели често пъти повод за оставането на тъмно е и лошото време. Заради обилните валежи от дъжд и сняг в началото на миналата година например са пострадали трафопостове, станциии, стълбове и други обекти.

Всяка година ЕРП-тата използват именно лошото състояние на мрежата, за да поискат по-висока цена на тока от енергийния регулатор. Според експертите на комисията по-висока цена не може да има точно заради липсата на достатъчно инвестиции в подобряването на мрежата, а оттам и на обслужването. В последните години обаче "при нужда" от задържане или поевтиняване на тока за бита разликата се плаща от ЕРП-тата. Техните признати технологични разходи бяха орязани на няколко пъти. Според дружествата това значително намалява възможностите им за обновяване на мрежата, което може да влоши качеството на подавания ток за бита.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички