ФАО се опасява от екологична катастрофа


ФАО се опасява от екологична катастрофа
Снимка: iStock

3878

Методите на земеделие,които не щадят природата, изсичането на горите, намаляващите ресури и други фактори ще доведат до влошаване на климата и условията на околната среда, което в крайна сметка ще провокира екологична катастрофа. В подобни условия просто няма да има къде да се произвежда храна. Това е краткият прочит на посланието на изследователите от ФАО - звеното на ООН, занимаващо с прехрана и земеделие.

По техни данни сега за земеделие се използва 50% от земята, която трябва да остане недокосната, за да се запази екобалансът на планетата, съобщава bgfermer.bg.

Тази тенденция е най-очевидна в държавите от Латинска Америка (Бразилия, Парагвай и Уругвай), влизащи в числото на водещите световни износители на месо. За да освобождават площи за паша на животните и производство на соя за тяхното изхранване , в тези страни ежегодно се унищожават значителни участъци от тропични и екваториални гори. Например през 2014 година в Бразилия са отсечени с 29% повече гори, в сравнение с предишните години.

В Югоизточна Азия за производство на палмово масло се отсичат огромни площи тропически гори. Поради това под заплаха са и редките обитатели на джунглата, предизвиква се ерозия на почвата и замърсяване на въздуха и водата. Всичко това оказва влияние върху климата, подчертават изследователите.

До 69% от използваните от човека водни ресурси отиват именно за нуждите на земеделието. При това прясната е само 3% от цялата вода на Земята.

Освен това развитието на техническите средства за ловуване, а също и увеличaващият се интерес на потребителите към морските продукти водят до изтощаване на ресурсите - на много места няма да може вече да се възстановят дивите популации, отбелязва още докладът.

Ежегодните загуби на годна за човека храна се оценяват на 1,3 млрд. тона. Заедно с това в света 795 млн. човека,често гладуват. Дори една четвърт от изхвърляната храна е достатъчна да нахрани всички тези хора.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички