FT: "Северен поток 2" е безсмислен проект


FT: "Северен поток 2" е безсмислен проект
Снимка:

4262

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ противоречи на европейските интереси, пише вестник Financial Times.

Реализирането на проекта ще излезе около 21 млрд. долара. Целта е да се осигури доставката на природен газ директно на германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша. Но вестникът отбелязва, че този проект няма никакъв икономически смисъл, а от гледна точка на ЕС и никакъв стратегически смисъл.

Газопроводът няма да доставя допълнително количество газ, а само ще стане алтернативно трасе на това, което минава пред Украйна, което и сега работи с половината от капацитета си.

Модернизацията на газопроводите през Украйна, построени още в съветската епоха, ще излезе много по-евтино.

Съдейки по всичко, истинската цел на Русия е чрез „Северен поток 2“ да лиши Украйна от доходи от трафик на руски газ през нейната територия. Макар Киев и да се отказа от множество търговски сделки с русия, преориентирайки се към Запада, Украйна няма никакви причини да се отказва от доходите и влиянието, което ѝ предоставя транспортирането на руски газ.

Представители на украинските власти посочват, че възможността за нанасяне на щети на газопроводите, които остават основен източник за доходи за Русия, е предотвратила пълномащабно нахлуване в Украйна след анексирането на Крим от русия и започването на бойни действия в Източна Украйна.

Но, продължава вестникът, предлагайки на Германия по-евтин природен газ, Москва успя да притегли на своя страна част от германския политически и бизнес елит.

В същото време този проект противоречи на стратегията на ЕС за диверсификация на доставките на природен газ, намаляване на зависимостта от доставки от Русия и създаването на единен европейски енергиен пазар.

Берлин не е длъжен да позволява на Москва да го използва по такъв начин, отбелязва Financial Times. Да, проблемите в коалиционното правителство на германия като че ли принуждават канцлера Ангела Меркел да подкрепя „Северен поток-2“. Но в такъв случай ЕС е длъжен да намери способ да блокира проекта, тъй като той противоречи на всички стратегически цели на енергийната политика на Брюксел, допълва изданието.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички