FT: "Северен поток 2" е безсмислен проект

FT: Северен поток 2 е безсмислен проект

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ противоречи на европейските интереси, пише в. Financial Times.

Реализирането на проекта ще излезе около 21 млрд. долара. Целта е да се осигури доставката на природен газ директно на германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша. Но вестникът отбелязва, че този проект няма никакъв икономически смисъл, а от гледна точка на ЕС и никакъв стратегически смисъл.

Газопроводът няма да доставя допълнително количество газ, а само ще стане алтернативно трасе на това, което минава пред Украйна, което и сега работи с половината от капацитета си.

Модернизацията на газопроводите през Украйна, построени още в съветската епоха, ще излезе много по-евтино.

Съдейки по всичко, истинската цел на Русия е чрез „Северен поток 2“ да лиши Украйна от доходи от трафик на руски газ през нейната територия. Макар Киев и да се отказа от множество търговски сделки с русия, преориентирайки се към Запада, Украйна няма никакви причини да се отказва от доходите и влиянието, което ѝ предоставя транспортирането на руски газ.

Представители на украинските власти посочват, че възможността за нанасяне на щети на газопроводите, които остават основен източник за доходи за Русия, е предотвратила пълномащабно нахлуване в Украйна след анексирането на Крим от русия и започването на бойни действия в Източна Украйна.

Но, продължава вестникът, предлагайки на Германия по-евтин природен газ, Москва успя да притегли на своя страна част от германския политически и бизнес елит.

В същото време този проект противоречи на стратегията на ЕС за диверсификация на доставките на природен газ, намаляване на зависимостта от доставки от Русия и създаването на единен европейски енергиен пазар.

Берлин не е длъжен да позволява на Москва да го използва по такъв начин, отбелязва Financial Times. Да, проблемите в коалиционното правителство на германия като че ли принуждават канцлера Ангела Меркел да подкрепя „Северен поток-2“. Но в такъв случай ЕС е длъжен да намери способ да блокира проекта, тъй като той противоречи на всички стратегически цели на енергийната политика на Брюксел, допълва изданието.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.