FT: Раздялата с ЕС ще струва на Великобритания 20 млрд. евро


FT: Раздялата с ЕС ще струва на Великобритания 20 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

2669

20 млрд. евро може да струва на Великобритания излизането ѝ от Европейския съюз. Това сочи анализ на Financial Times, според който общият европейски бюджет се очертава като една от най-големите политически пречки при предстоящата сделка за Brexit.

В процеса на "развода" ще трябва да бъдат уредени споделени задължения за плащане за над 300 млрд. евро. Това е наследството на съвместни финансови задължения, водещи началото си от десетилетия насам и обхващат от пенсионни гаранции до многогодишни договори за ангажименти за финансиране на инфраструктурни проекти, които Брюксел ще настоява да бъдат зачетени от Великобритания.

Самият размер на посочената по-горе оценка, която някои представители на останалите 27 членки смятат, че е твърде ниска, заплашва да затрудни сериозно предстоящия процес по Brexit и да доведе до провал на едно преходно търговско споразумение, посочват пред FT няколко висши европейски фигури, участващи в процеса.

Оценката в размер до 20 млрд. евро обхваща британската част от продължаващи общи многогодишни задължения, включително неплатени бюджетни кредити в размер на 241 млрд. евро, пенсионни задължения за 63,8 млрд. евро, бъдещи договорености и други разходи на обща стойност около 32 млрд. евро, посочва изданието.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички