Facebook блокира стотици профили и страници на руски тролове


Facebook блокира стотици профили и страници на руски тролове
Снимка: Getty Images/Guliver

5228

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг заяви, че са блокирани повече от 270 страници и акаунти, които са под контрола на Агенция за изследване на интернет (Internet Research Agency, IRA). Това е т.нар. санктпетербургска фабрика за тролове, която е сочена като основен източник на фалшиви новини в световен мащаб.

"Днес направихме важна стъпка за защита на честните избори по целия свят, блокирайки повече от 270 страници и акаунта, които се управляваха от руска организация, наречена Internet Research Agency, IRA" пише Зукърбърг на страницата си във Facebook. Той обясни, че страниците са блокирани "не заради тяхното съдържание", а защото "те са били контролирани от IRA, която използва сложна мрежа от фалшиви профили, за да мами хора".

Зукърбърг заяви, че са блокирани акаунти и страници, които са насочени към "хора, живеещи в Русия", както и "руско говорещи в съседни страни, като например Азербайджан, Узбекистан и Украйна." Той подчерта, че това е сторено, за да не може с тези акаунти да бъде повлияно на избори в чужди държави.

Относно евентуалната руска намеса в американските президентски избори социалните мрежи, включително Facebook и Twitter, обещаха да си сътрудничат с комисиите на Сената и на Камарата на представителите, които разследват предполагаема "руска намеса" в изборите и "сговор на Тръмп с Русия." Съществуването на такова "тайно споразумение" беше отхвърлено както от Кремъл, така и от Белия дом.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички