Facebook е давала на Netflix и Spotify достъп до лични съобщения на потребители

Facebook е давала на Netflix и Spotify достъп до лични съобщения на потребители
Източник: Getty Images/Guliver

Социалната мрежа Facebook призна, че е давала на външни компании, по-специално Netflix и Spotify, достъп до личните съобщения на милиони потребители.

Разкритието беше направено от вестник The New York Times, а сега вече е и потвърдено от самата компания. Обяснението ѝ е, че по този начин хората можели да ползват другите платформи чрез профилите си във Facebook.

"Имали ли са наши партньори достъп до съобщения? Да. Но потребителите е трябвало изрично да се впишат във Facebook, за да използват услуга за съобщения на някой от партньорите ни. Да вземем за пример Spotify. Ако се впишеш в приложението чрез акаунта си във Facebook, можеш да пращаш съобщения директно през него, без да го напускаш. И съответно компанията има достъп до тези съобщения, за да поддържа услугата по изпращането и получаването им", обясняват от Facebook в пост в блога си.

Според документи, публикувани от The New York Times, в Spotify са имали достъп до съобщения на над 70 млн. потребители на Facebook всеки месец. Както Sportify, така и Netflix и дори Кралската банка на Канада са можели да четат, пишат и дори да изтриват лични съобщения.

От Spotify и Netflix са заявили пред вестника, че не са знаели, че имат такъв достъп. От Facebook пък са подчертали, че няма засечени злоупотреби с информация от лични съобщения.

Макар да не е изненадващо, че социалната мрежа е толкова дълбоко интегрирана с външни партньори, определено е притеснително, че тя не е информирала потребителите си за достъпа до информацията им и не им е поискала разрешение, коментират експерти. 

За Facebook това е поредният скандал тази година. Припомняме, че през пролетта бе разкрито, че данни на милиони потребители са били използвани за манипулации на политическа тема. Съобщавано бе и за няколко пробива в сигурността, при най-съществения от които изтекоха данни на 50 млн. души.

Spotify е популярно приложение за стрийминг на музика, а Netflix пък е платформа за стрийминг на филми и сериали, която успешно произвежда и собствено съдържание.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.