Facebook призна, че е споделяла данни на потребители с китайски компании


Facebook призна, че е споделяла данни на потребители с китайски компании
Снимка:

2525

Компанията Facebook потвърди, че има партньорство за споделяне на данни с поне четири китайски компании, включително Huawei, третият най-голям производител на смартфони в света.

Оказва се, че Huawei, Lenovo, OPPO и TCL Corp са сред 60-те компании по света, които са получавали информация от социалната мрежа. Това предизвика критики от страна на американските служби за сигурност, предава Reuters.

По думите на вицепрезидента по мобилните партньорства Франсиско Варела Facebook е давал достъпа по "контролиран" начин. Данните са включвали история на работните места, дали са обвързани или не и друга подобна информация за ползвателите на мобилните устройства и техните приятели.

Според Facebook достъпът до данните е бил необходим, за да могат потребителите да ползват всички функции на едноименното приложение на смартфоните си.

От американското разузнаване обаче твърдят, че китайските технологични компании предоставят възможности за чуждестранен шпионаж и че заплашват важна инфраструктура на САЩ в сферата на комуникациите.

"Новината, че Facebook е предоставяла информация на Huawei и TCL повдига оправдани тревоги. Бихме искали да научим как Facebook се е уверила, че тези данни не са били пратени на китайски сървъри", заяви сенатор Марк Уорнър, вицепредседател на комисията по разузнаването.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички