Facebook ще отвори свой център в България

Facebook ще отвори свой център в България
Източник: Getty Images/Guliver

Социалната мрежа Facebook ще отвори офис в София, който ще се занимава с контрол и модериране на съдържание.

Центърът ще бъде в партньорство с една от най-големите аутсорсинг компании у нас - TЕLUS International, една от най-големите аутсорсинг компании в България. TELUS ще оперира самия офис. Новината е била съобщена от Шавон Комиски, ръководител на отделa по политика за съдържанието в компанията, пред "Капитал".

"През следващата година в този център ще работят около 150 служители, които ще преглеждат съдържанието и ще оказват подкрепа на множеството различни общности във Facebook", се казва в официалното съобщение на компанията. Броят на хората в офиса ще зависи от броя на докладваните постове и снимки, които Facebook получава. В случай че броят им се увеличи, от социалната мрежа ще работят отново с TЕLUS International по набиране на нови хора.

Офисът в София е част от европейското разширяване на Facebook, след като през 2018 г. със същата цел бяха отворени и центрове в Барселона и Латвия. Общо този екип на Facebook по света наброява 30 хил. души, които се занимават със сигурността на мрежата, половината от които разглеждат съдържание. Служителите в тези центрове преглеждат съдържание, което потенциално може да нарушава правилата на социалната мрежа и има нужда от човешка намеса. Останалата част от модерацията на Facebook се извършва чрез изкуствен интелект.

Екипът в София ще преглежда докладвани постове на турски, руски и казахски език. Офисът ще започне работа до седмици, а в момента вече тече работата по обучението на хората. "Това, което TELUS International могат да направят за нас, е да ни помогнат да разглеждаме бързо милионите доклади, които получаваме всеки ден. Нашият партньор може да намери хора и да ги обучи много бързо", коментира Комиски.

"Като всички останали наши подобни центрове, и в София работата ще протича на много различни езици. Именно заради това избрахме София – космополитен град, разполагащ с квалифицирани кадри, говорещи много езици", се казва още в съобщението на компанията за новия офис.

Съдържанието на български в момента се модерира от няколко центъра за разглеждане на съдържание, включително от тези в Дъблин и Есен. От Facebook коментираха, че е възможно в бъдеще част от хората в софийски офис да се занимават и с модериране на публикациите на български език.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.