Facebook ще се бори по-активно срещу белия национализъм

Facebook ще се бори по-активно срещу белия национализъм
Източник: Getty Images/Guliver

Компанията Facebook заяви, че ще блокира "похвала, подкрепа и презентиране на бял национализъм и сепаратизъм" от следващата седмица. Мерките ще важат и за приложението Instagram.

Гигантът на социалните мрежи обеща също да подобри способността си да идентифицира и блокира материали от терористични групи, предаде BBC.

Потребителите на Facebook, които се стремят към обидни думи, ще бъдат насочени към благотворителна организация, която се бори с крайнодесния екстремизъм.

Социалната мрежа е подложена на натиск, след като нъж извърши нападение срещу две джамии в Нова Зеландия.

Преди това Facebook е допускал известно бяло националистическо съдържание, което не е разглеждано като расистко - например разрешението на потребителите да призовават за създаването на бели етнодържави.

Компанията заяви, че е смятала белия национализъм за приемлива форма на изразяване, равна на "неща като американската гордост и баския сепаратизъм, които са важна част от идентичността на хората".

Но в пост в блога им в сряда се казва, че след три месеца консултации с "членове на гражданското общество и академични среди", компанията е установила, че белият национализъм не може да бъде "смислено разделен" от бялото желание за надмощие и организирани групи на омразата.

В резултат на стрелбите по-рано този месец в Нова Зеландия, няколко световни лидери призоваха социалните медии да поемат по-голяма отговорност за екстремисткия материал, публикуван на техните платформи.

Facebook вече призна, че видеоклипът за нападението, в което загинаха 50 души, е бил наблюдаван повече от 4 000 пъти, преди да бъде свален.

Компанията заяви, че в рамките на 24 часа е блокирала 1,2 милиона копия в момента на качването и е изтрила още 300 000 копия.

Група, представляваща френски мюсюлмани, осъди Facebook и YouTube за даване на разрешение за публикуване на кадри на техните платформи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.