Facebook ще се бори по-активно срещу белия национализъм


Facebook ще се бори по-активно срещу белия национализъм
Снимка: Getty Images/Guliver

2060

Компанията Facebook заяви, че ще блокира "похвала, подкрепа и презентиране на бял национализъм и сепаратизъм" от следващата седмица. Мерките ще важат и за приложението Instagram.

Гигантът на социалните мрежи обеща също да подобри способността си да идентифицира и блокира материали от терористични групи, предаде BBC.

Потребителите на Facebook, които се стремят към обидни думи, ще бъдат насочени към благотворителна организация, която се бори с крайнодесния екстремизъм.

Социалната мрежа е подложена на натиск, след като нъж извърши нападение срещу две джамии в Нова Зеландия.

Преди това Facebook е допускал известно бяло националистическо съдържание, което не е разглеждано като расистко - например разрешението на потребителите да призовават за създаването на бели етнодържави.

Компанията заяви, че е смятала белия национализъм за приемлива форма на изразяване, равна на "неща като американската гордост и баския сепаратизъм, които са важна част от идентичността на хората".

Но в пост в блога им в сряда се казва, че след три месеца консултации с "членове на гражданското общество и академични среди", компанията е установила, че белият национализъм не може да бъде "смислено разделен" от бялото желание за надмощие и организирани групи на омразата.

В резултат на стрелбите по-рано този месец в Нова Зеландия, няколко световни лидери призоваха социалните медии да поемат по-голяма отговорност за екстремисткия материал, публикуван на техните платформи.

Facebook вече призна, че видеоклипът за нападението, в което загинаха 50 души, е бил наблюдаван повече от 4 000 пъти, преди да бъде свален.

Компанията заяви, че в рамките на 24 часа е блокирала 1,2 милиона копия в момента на качването и е изтрила още 300 000 копия.

Група, представляваща френски мюсюлмани, осъди Facebook и YouTube за даване на разрешение за публикуване на кадри на техните платформи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички