Facebook също се отдръпна от Huawei


Facebook също се отдръпна от Huawei
Снимка: Getty Images/Guliver

4923

Facebook прекратява автоматичното инсталиране на приложенията си на смартфоните на Huawei. Това е поредният удар за китайския технологичен гигант, който се бори да задържи бизнеса си, изправен пред забраната на САЩ за закупуване на американски части и софтуер.

Потребителите, които вече притежават устройства на китайската компания ще могат да използват приложенията на компанията на Марк Зукърбърг и да получават актуализации за тях. Новите телефони на Huawei обаче вече няма да имат инсталирани Facebook, WhatsApp и Instagram, съобщава Reuters.

Ходът на Facebook намалява перспективите за продажби на китайския производител на електроника, чийто бизнес със смартфони му донесе най-големи приходи през миналата година, задвижван от силен растеж в Европа и Азия. От Huawei засега отказват коментар.

Facebook не е първата американска технологична компания, която налага ограничения срещу китайския си партньор. Google по-рано заяви, че вече няма да предоставя операционната система Android за телефони Huawei след изтичане на 90-дневното отлагане, предоставено от правителството на САЩ. Срокът изтича през август.

В отговор китайската компания активизира усилията си за пускане на собствена операционна система, която се очаква да бъде пусната в световен мащаб през следващите 12 месеца.

Онлайн магазинът на Google – PlayStore и всички приложения на компанията ще продължат да се предлагат за настоящите модели телефони на Huawei, включително тези, които все още не са доставени или дори сглобени.

Ограничението, наложено от Facebook, важи за всеки модел на китайската компания, който все още не пуснат в търговската мрежа, според източник на Reuters. Facebook отказа да коментира кога е въведена забраната.

През май властите във Вашингтон забраниха на американските компании да доставят технологии на Huawei, част от дългогодишна кампания срещу компанията. САЩ твърдят, че производителят на смартфони и оборудване за телекомуникационни мрежи е твърде близък с китайското правителство, а продуктите му могат да използвани за шпионаж.

Купувачите на сегашните модели телефони на Huawei, които нямат предварително инсталиран Facebook, все още ще могат да го изтеглят от Google Playstore. Бъдещите телефони на китайската компания обаче няма да имат достъп до онлайн магазина и приложенията в него, освен ако правителството на САЩ не промени курса си.

Действията на Вашингтон създават несигурност около Huawei, което се отразява и на нагласите на клиентите ѝ. Заради наложените ограничения, анализаторите очакват рязък спад в продажбите на смартфони на китайската компания.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички