Facebook въвежда нов начин да виждаме и трием личните си данни


Facebook въвежда нов начин да виждаме и трием личните си данни
Снимка: Getty Images/Guliver

4165

Facebook ще предложи на потребителите си нови начини да виждат информацията, която събира за тях, и да я изтриват. Това съобщиха официално от социалната мрежа в блог пост.

Така компанията ще се опита да ограничи огромните по мащаб негативни последици, които я връхлетяха след скандала с консултантската фирма Cambridge Analytica. Припомняме, че в средата на месеца бе разкрито, че данни на 50 млн. потребители на Facebook са били използвани и манипулирани за различни цели, включително политически. Смята се, че по този начин е било повлияно на референдума във Великобритания за излизане от ЕС и на президентските избори в САЩ, които спечели Доналд Тръмп.

Сега Facebook обяви, че в следващите няколко седмици ще въведе нови функции и промени в политиката си по отношение на личната информация. Това ще позволи на потребителите да виждат данните, които се съхраняват за тях. Ще им бъдат предоставени и нови начини за изтриване на определена информация и спиране подобна такава да бъде събирана в бъдеще.

Чрез инструментите ще могат да се крият данни селективно, както и цели профили, допълват от компанията.

"Някои хора искат да премахнат неща, които са споделяли в миналото, а други са просто любопитни какви данни има Facebook за тях. Затова представяме Access Your Information - сигурен начин потребителите да разглеждат и управляват личната си информация", посочва се още в съобщението.

Всъщност някои от обновленията се изискват от GDPR - новият регламент на ЕС за личните данни, който предстои да влезе в сила и който ще засегне много от големите компании.

От 16 март насам, когато гръмна скандалът с Cambridge Analytica, акциите на Facebook са се сринали с 18%. Пазарните загуби са около 100 млрд. долара.

От компанията обясняват, че ще въведат и по-лесен достъп до настройките за поверителност чрез директно меню към тях. А потребителите ще могат дори да свалят на устройствата си данните, които Facebook събира за тях.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички