Фалира винпромът, създал "Сливенска перла"


Фалира винпромът, създал "Сливенска перла"
Снимка:

3850

Фалира „Вини” АД – големият алкохолен производител, произвеждал популярната гроздова ракия „Сливенска перла” и наследил създадената през 1920 г. винарска кооперация „Шевка”. Това съобщава ClubZ.

На 1 август 2016 г. Врачанският окръжен съд е открил производство по несъстоятелност на дружеството, назначил е временен синдик и е допуснал налагане на запор и възбрани върху имуществото на „Вини”. Това става ясно от документи в търговския регистър.

Основните активи на винпрома - производствена база с бутилиращи линии, изби и лозови масиви - се намират в Сливен и областта. Процедурата по фалит се води във Враца, защото от март т. г. там се намира седалището на дружеството.

Производството по несъстоятелност е открито по молба на сливенската фирма „Бул агро 2009”, която си търси 94 302 лв. заедно с лихвите. Парите са за доставка на грозде.

Като молител по делото е присъединена и ОББ. Финансовата институция претендира за 8,32 млн. лв. по договор за кредит и за 921 763 лв. по договор за банкова гаранция.

Софийската „Руж 9” е друг присъединен кредитор. Фирмата си търси 202 515 лв. с лихвите, отново за доставка на грозде.

Как се стигна до фалита

В последните години нетните приходи от продажби на „Вини” рязко намаляват. През 2013 г. са били 35,9 млн. лв., а през миналата 2015 г. – 6,3 млн. лв.

От назначената съдебно-счетоводна експертиза става ясно, че за по-малко от три години активите на „Вини” са се стопили близо 3 пъти до 14,5 млн. лв. В същото време задълженията са достигнали 88,3 млн. лв., от които 16,3 млн. лв. към Националната агенция за приходите. Най-голямо е задължението към неизвестната фирма „Чартър оушън лайнъл корп.” – близо 56 млн. лв.

Експертизата е установила, че от началото на 2013 г. „Вини” е изпитал затруднения с обслужването на борчовете си. Образувани са изпълнителни дела и са блокирани банковите му сметки.

Положението се влошава през 2015 г., когато дружеството спира да плаща вноските по банковия кредит и задължението става предсрочно изискуемо. А на 10 януари е падежирало задължението към „Чартър оушън лайнъл корп.”, което е поставило винпрома в нокаут – в състояние на неплатежоспособност.

Вещото лице заключава, че „Вини” е декапитализиран с натрупана загуба от 95 млн. лв. и едва 558 лв. парични средства в брой. В края на август е назначен и постоянен синдик.

Върху прозводствената база на „Вини” в Сливен има наложени възбрани от НАП, община Сливен, фирма „Стимекс”, софийски производител на картон, както и от „Гуала Клоужърс България”, казанлъшки производител на капачки за бутилки.

Кой е собственикът

До началото на тази година „Вини” беше собственост на кипърската „Грийнлейн кансалтънс лимитед”, която се представляваше у нас от адвокат Тодор Батков. Седалището и адресът на управление на „Вини” дълги години бяха на ул. „Алабин” 48 в София, където се намира кантората на Батков. В статия от 2007 г. списание „Мениджър” описва Батков като „собственик на най-големия винзавод в България – „Вини Сливен”.

От последното общо събрание на дружеството обаче през март 2016 г. става ясно, че мажоритарният пакет акции е придобит от офшорката „Уомак ентърпрайзис”, регистрирана на Британските Вирджински острови. Фирмата се представлява у нас от врачанския адвокат Владимир Чернев. От публикации в медиите се знае, че Чернев е бил адвокат на Димитър Желязков-Митьо Очите, че срещу него е имало опити за покушение и, че е бил свидетел по дело за подкуп срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов.

Малък процент от акциите (под 0,3%) се държат все още от държвата чрез Министерството на икономиката.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички