Фандъкова и Герджиков: Подробните устройствени планове са защитата срещу презастрояването


Фандъкова и Герджиков: Подробните устройствени планове са защитата срещу презастрояването
Снимка: БГНЕС

4592

Презастрояването в някои квартали на София е един много сериозен проблем, който съществува от десетилетия. Беше допуснато връщане на земи в дворове на училища, детски градини, дори в Южния парк. Как е станало това – знае се, но е хубаво отвреме-навреме да се коментира. Разбирам много добре хората. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по въпроса "застрояване на София".

Същевременно Фандъкова обяви, че е деен участник по темата и поискала от парламента да приеме краен срок за връщане на земеделски земи, но отговор от там. По думите ѝ пред Нова телевизия, който е искал да се грижи за земите си, е имал възможност и сега връщането представлява възможност за далавери.

Кметицата изрично подчерта, че подробните устройствени планове (ПУП) са единственият начин да се защитят територии, които са или зелени площи, или предвидени за детски градини и училища. Тя посочи и, че предложенията за отчуждавания, които правели БСП, можело да се тълкуват "по-скоро" като опити за брокерски игри.

Фандъкова коментира и темата с оставката на архитект Влади Калинов като ръководител на строителния контрол към Столична община. Тя посочи, че Калинов правилно е констатирал нарушение на строителя, което не било на собственика т.е. не ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев е построил терасата си, но не можело да останат съмнения в обществото за протекция на Георгиев. Фандъкова обяви, че е сигурна, че Георгиев "изобщо не е и подозирал" какво е станало на покривите, които закупил, но нарушението си било нарушение, а Калинов не е действал заради това, че става въпрос за председателя на Антикорупционната комисия.

"Винаги съм работила по този начин. За съжаление съм се разделяла с хора, които са били професионалисти, но са допускали грешка – смятам, че това е отговорността", каза столичната кметица.

По въпроса с Борисовата градина, Фандъкова отново наблегна, че забавянето на Подробния устройствен план (ПУП) означавало, че "някои хора искат да си осребрят интересите". Кметицата увери, че щели да се вземат предвид всички предложения, с което де факто потвърди, че процедурата няма да се спира. Тя не пропусна да се върне на периода 1995 - 1997 година, когато били вземани "решения на тъмно" за Борисовата градина, като даде за пример къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър. В навечерието на Коледа на 2002 година, имотите са прехвърлени от "Софийски имоти" в смесено дружество, където общината няма контрол и където има дейност "хотелиерска дейност". С ПУП казваме на собствениците, че могат да правят само лятна къпалня, подчерта Фандъкова.

Изненадващо или не, кметицата обяви, че новоремонтираната ул. "Граф Игнатиев" още не е въведена в експлоатация. Можело да има още глоби, а наложените досега били "за участъци от 15 декара от общия ремонт с площ 40 декара". В тези 15 декара ставало въпрос за 5%.

Йорданка Фандъкова не зае твърда позиция дали "Златен век" е построен и в момента повече, отколкото е трябвало по разрешение - т.е. до 8 етаж най-много, а има 17 вдигнати вече. Тя посочи, че съдът ще реши.

На въпрос дали ще се кандидатира нов мандат, Фандъкова отговори, че ще каже като наближи крайния срок за обявяване на кандидатури.

Гледната точка на председателя на СОС

Това, което ме притесни, са исканията за спиране на приемането на подробни устройствени планове. Единственият начин да се защити една територия срещу застрояване и презастрояване е подробният устройствен план. В момента се обещава по този начин, без ПУП-ове, да се спре презастрояването. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков във връзка с исканията на инициативата "Обединена София срещу презастрояването".

Герджиков обаче коментира темата пред БНТ, без да уточнява, че искането е този общински съвет да спре да приема ПУП-ове, защото му остава съвсем малко от мандата. Той единствено изчисли, че този СОС ще работи до октомври, без да казва и дума за лятната ваканция и предизборната кампания през септември, когато има и два големи празника – 6 септември и 22 септември. Вместо това общинският съветник настоя, че с ПУП ще се пази от застрояване "с максимална плътност", включително в Борисовата градина. Само с ПУП щяло да има урегулиране, да има зелени площи и детски градини, иначе щяло да се строи на парче. Ако няма ПУП и не се разреши максимално застрояване, каквото обикновено иска строителят, може да има съдебни искове, предупреди Герджиков.

Попитан относно промяната за "Маймунарника", "Веселото село" и автокъща "Капитолия", Герджиков се върна до 1997 година, когато терените били дадени на "Софийски имоти" и те са ги дали под наем. По думите на Герджиков, още преди 2 години столичната кметица Йорданка Фандъкова направила одит на "Софийски имоти", видяла, че договорите за наем са изтекли и поискала наемателите да си тръгнат. "Софийски имоти" отказали и почнали дела, а на първа инстанция е спечелено това срещу "Капитолия”. Но, по думите на Герджиков, още по-категорично било имотите да минат под управлението на дружеството "Паркове и градски градини".

Попитан за скандала по време на вчерашното заседание на СОС с тенис кортовете на Юлия Берберян и как взела 21 декара в Борисовата градина срещу 15 панелки в "Люлин" и "Обеля", Герджиков отговори, че било ясно, че 21 декара в Борисовата градина не струват толкова. Същевременно обаче той не каза колко точно струват, като само маркира сметката на колегата си Борислав Иванов, че така една панелка струвала 750 000 лева. "Ако има някаква процедура това да се върне назад, то би трябвало да се направи. Ако няма, да ни е обеца в бъдеще", обобщи председателят на СОС. Той обяви и, че щяло да има прозрачна процедура за отдаване на безстопанствени сега спортни обекти.

За финал Герджиков увери и, че "следващи общински съвети ще взимат конкретни решения" относно готвеното по стратегия поскъпване на зоните за паркиране и въвеждане на червена и жълта зона за паркиране. Припомняме, че СОС се отказа да оскъпи синята зона в стратегията, както беше планирано – на 3 лева, именно с аргумента, че това било стратегия и тя не може да е обезателно обвързваща. Председателят на СОС се оправда и с наводнението по "Солунска" преувеличавало се, но не трябвало да е така, реагирало се било адекватно след това. Почти същото каза и Фандъкова - че бързо било реагирано за отпушване на шахтите.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички