Фандъкова съгласна заплатите в градския транспорт да се вдигнат с 30% до 2030 г.

Фандъкова съгласна заплатите в градския транспорт да се вдигнат с 30% до 2030 г.
Източник: БГНЕС

Столична община ще предложи на Столичния общински съвет да приеме тригодишна програма, по която ежегодно да бъдат увеличавани възнагражденията на шофьорите от градския транспорт с по 10%. За това се договориха на среща кметът Йорданка Фандъкова, синдикатите и директорите на всички дружества в столичния градски транспорт, предаде "Фокус".

Ако общинските съветници приемат програмата, тя ще започне да се изпълнява от 2020 г. Така до 2023 г. възнагражденията на водачите ще се увеличат с 30%, като се очаква следващото повишение да бъде от 1 март следващата година.

Заплатите на шофьорите в градския транспорт в София бяха увеличени два пъти през 2019 г. - през февруари и април. С промените основната заплата в бранша стана 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има и предвиден бонус от 100 лв. за добре свършена работа.

Целта на мерките е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредният труд. До промени в заплащането се стигна, след като водачите алармираха Столична община за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат заради липсата на кадри.

„За мен е важно да работим последователно, както го правим, за да може професията да бъде привлекателна. Сериозен е ангажиментът на общината“, обясни Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че след увеличенията на заплатите от началото на годината в столичния автотранспорт се наблюдава тенденция за привличане на нови хора – за последните два месеца броят на водачите се е увеличил с 55. В електротранспорта съотношението между напусналите и новодошлите е 50/50.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.