Фандъкова съгласна заплатите в градския транспорт да се вдигнат с 30% до 2030 г.


Фандъкова съгласна заплатите в градския транспорт да се вдигнат с 30% до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

3682

Столична община ще предложи на Столичния общински съвет да приеме тригодишна програма, по която ежегодно да бъдат увеличавани възнагражденията на шофьорите от градския транспорт с по 10%. За това се договориха на среща кметът Йорданка Фандъкова, синдикатите и директорите на всички дружества в столичния градски транспорт, предаде "Фокус".

Ако общинските съветници приемат програмата, тя ще започне да се изпълнява от 2020 г. Така до 2023 г. възнагражденията на водачите ще се увеличат с 30%, като се очаква следващото повишение да бъде от 1 март следващата година.

Заплатите на шофьорите в градския транспорт в София бяха увеличени два пъти през 2019 г. - през февруари и април. С промените основната заплата в бранша стана 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има и предвиден бонус от 100 лв. за добре свършена работа.

Целта на мерките е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредният труд. До промени в заплащането се стигна, след като водачите алармираха Столична община за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат заради липсата на кадри.

„За мен е важно да работим последователно, както го правим, за да може професията да бъде привлекателна. Сериозен е ангажиментът на общината“, обясни Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че след увеличенията на заплатите от началото на годината в столичния автотранспорт се наблюдава тенденция за привличане на нови хора – за последните два месеца броят на водачите се е увеличил с 55. В електротранспорта съотношението между напусналите и новодошлите е 50/50.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички